Deputatul PSD Andi Cristea, raportor european pentru tehnologia realităţilor imersive

Deputatul PSD Andi Cristea a participat joi la Strasbourg, la Reuniunea Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, în calitate de raportor european pentru tehnologia realităţilor imersive (Metaverse).

Discuţia în formatul Comitetului de Miniştri a urmărit explorarea subiectului realităţilor imersive, potenţialul şi impactul lor asupra drepturilor omului, statului de drept şi democraţiei.

Obiectivul discuţiei a fost de a stimula înţelegerea modurilor în care aceste tehnologii emergente sunt susceptibile de a remodela societatea în anii care urmează. Alături de deputatul român au mai participat reprezentanţi ai companiilor de tehnologie (Meta, fostă Facebook), organizaţii pentru drepturile omului (Amnesty International), cercetători şi reprezentanţi ai mediului academic.

Agenda Digitală a Consiliului Europei pentru 2022-2025 identifică Metaverse ca o tehnologie emergentă care ridică provocări multiple şi complexe, necesitând o atenţie specială. Această nouă tehnologie ridică o serie de întrebări privind guvernanţa sa, impactul asupra statului de drept şi drepturilor omului, precum şi măsurile de protecţie – dreptul la intimitate, libertatea de exprimare, dreptul la proprietate intelectuală şi protecţia consumatorului.

Deputatul român a declarat: “Metaverse reprezintă internetul de mâine şi este un mediu de interacţiune dintre utilizatori, conţinut şi procese. Metaverse oferă utilizatorilor cea mai intensă experienţă cognitivă de prezenţă activă. Prin imersiunea generată, această tehnologie reuşeşte să accelereze interacţiunea umană mediată de tehnologie şi să separe prezenţa cognitivă, mentală a oamenilor de prezenţa lor în mediul fizic. Raportul la care lucrez, după ce va fi adoptat de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, va constitui un set de recomandări şi sugestii de acţiune pentru toate cele 46 de state ale Consiliului Europei”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings