DE ZIUA TA, POLITISTULE !

Fiindcă acest oraş (Buzăul) se află în drum mare din obşteştile aşezământului trebuind a cere a se înfiinţa poliţia cât mai în grab, un ipj buzaulogofăt, 2 paznici şi 4 epistaţi, căci din lipsa acestora se vor pricinui greşeli a căror greutate cade asupra cârmuirii” se specifica, la 23.10.1831, in punctul 3 al memoriului catre Obsteasca Adunare a Tarii Romanesti.

Din decembrie 1989 carmuirea s-a tot schimbat, iar statutul de politist a capatat valente care tind spre democratie. Ca ziarist de anchete si investigatii am putut observa indeaproape activitatea politieneasca de jos si pana sus, dar si invers. Motiv pentru care ceea ce voi reliefa in continuare nu sunt vorbe simple si nici aprecieri legate de amicitii ori alte interese care nu ma caracterizeaza.

Din start pot spune, cu mana pe inima, ca am avut si avem politisti minunati, oameni de exceptie, profesionisti de la care oricand se putea invata cate ceva. Poate ca multi dintre ei au avut si scapari, scapari care nu pot, sub nicio forma, sa le umbreasca activitatea.

Mult timp, politistii buzoieni au fost diriguiti de raposatul Ion Sultanescu, un om echilibrat, un om care a stiut sa nu fie orgolios si sa aprecieze partea buna si frumoasa a profesiei de politist. In acea vreme politistii ramniceni erau coordonati de colonelul Nicolae Zamfirescu, unul dintre cei mai apreciati criminalisti la nivel national, care a fost cooptat la anchetarea unor cazuri deosebite petrecute in multe judete din tara. Si daca vorbim de sefi de politisti din teritoriu, nu putem sa omitem pe curajosul colonel Sandu Popescu, fost sef la Nehoiu, cel care a facut fata unor situatii extreme, situatii care oricand se pot constitui scenarii de filme de actiune.

„Zache” oricand poate fi un exemplu pentru colegii mai tineri, anchetatorul ramanand acelasi tip legat sufleteste de meserie. Ramanand la capitolul anchetatori nu putem sa omitem cazurile rezolvate de colonelul Ion Marin, fost sef al politistilor buzoieni, cazuri dintre care se desprinde cel al taximetristului de la Ramnicu Sarat.

De multe ori, in documentarile de noapte efectuate impreuna cu alti colegi, m-am intersectat cu actualul sef al IPJ, comisarul sef Laurentiu Pantazi. Poate cei tineri vad in actualul sef al IPJ Buzau doar partea de sefie, insa sunt putin care stiu cata munca non-stop si cate cazuri deosebite au fost rezolvate inca de pe vremea cand activa la crima organizata. Si erau vremurile, cand cu adevarat, infractorii se tot grupau.

Nu trebuie omis nici comisarul sef Viorel Stefu, poate cel mai dur dintre politisti, legat sufleteste in special de „aventurile” economice ale unor infractori. De curand, Politia Municipala Buzau este coordonata de comisarul sef Petrica Dumitrache. Ma intreb cati dintre politisti cunosc faptul ca Petrica Dumitrache a fost un excelent specialist in  cercetari penale, iar apoi un consiler juridic discret. Cand a plecat la Academie, actualul sef de la economic comisarul Valerica Ciulei a primit urmatorul sfat de la tatal sau Gheorghe Ciulei, la vremea respectiva politist in activitate apreciat pentru simplitate si apropierea fata de buzoieni:” Pleci la Academie, dar cand te intorci sa nu ma faci sa rosesc pentru ca eu merg cu fruntea sus printre buzoieni”. Iar tatal sau,acum, merge de doua ori cu fruntea sus. Oare cati dintre actualii politisti cunosc faptul ca doamna comisar sef Florina Cruceanu a terminat Academia de Politie ca sef de promotie, iar apoi a fost printre cei mai apreciati specialisti de cercetari penale.

Exemplele pot continua si-i rog pe cei nenominalizati, foarte multi la numar, sa nu se supere. Avem timp de depanat amintiri.

Vreau sa scot in evidenta un fapt comun valabil absolut pentru toti cei nominalizati: nu am auzit pe niciunul dintre ei sa se vaite de munca, de program de bani ori de lipsuri. Toti si-au facut datoria, iar restul pentru ei au fost detalii.

Asta trebuie sa retina in primul rand politistii tineri, apoi cei care pivesc intr-un fel anume spre cei care au ocupat sau ocupa numite functii. Pentru toti cei care au pus inainte de toate profesia si respectul fata de om, jos palaria!

 

Titi Petre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings