De la 40…la 19 mucenici

Astazi este sarbatoarea Sfintilor 40 de Mucenici, zi in care femeile trebuie sa pregateasca in casa muncenicii. Traditiile si obiceiurile nu mai sunt insa respectate si chiar si unele femei de la tara au renuntat la framantat si s-au reprofilat pe comenzile la patiserie. Traditia pare sa nu fi fost uitata in cazul barbatilor care astazi ar trebui sa bea 44 de pahare de vin.

 Traditii vechi…

In ziua de 9 martie, in toate comunitatile rurale era obiceiul de a se scoate plugul la arat. Plugul, dupa ce era trecut prin foc de catre fierarul satului, era scos in fata casei in mod festiv. In cadrul ceremonialului de scoatere a plugului, femeia din casa era principalul protagonist in desfasurarea practicilor.

Dupa aducerea plugului in fata casei, plugarii, de obicei doi la numar, stateau cu capetele descoperite inaintea boilor sau a cailor, iar femeia iesea din casa avand intr-o mana traista pentru plugari, iar in cealalta un vas cu apa sfintita, tamaie si busuioc. Femeia se apropia de plug si de car, le inconjura de trei ori, stropindu-le cu agheasma si afumandu-le cu tamaie.

…traditii noi

In fruntea PSD, se merge cu plugul printre candidati.Termenul de depunere a candidaturilor pentru Congresul PSD a expirat joi, 8 martie, la ora 16:00. .Majoritatea organizaţiilor judeţene ale PSD şi-au desemnat candidaţii pentru funcţiile de conducere din partid, care vor fi votaţi la Congresul Extraordinar din 10 martie. Lista celor care şi-au depus candidatura va fi validată vineri, 9 martie în cadrul unei şedinţe a Comitetului Executiv Naţional. La Congresul Extraordinar al PSD vor avea loc alegeri pentru 16 posturi de vicepreşedinţi – opt pentru femei, opt pentru bărbaţi – pentru  funcţia de secretar general al partidului, deţinută în prezent de Marian Neacşu, şi funcţia de preşedinte executiv, deţinută acum de Niculae Bădălău.

In concluzie, dintre cei 40 de mucenici care si-au exprimat dorinta de a accede pe prima treapta pesedista, in cele din urma vor ramane 18 si cu Dragnea 19 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings