Cum ne descalificam de Ziua Mondiala a Libertatii Presei

„JAVRELE DIN PRESA BUZOIANA”

Titi Petre

Dumnezeu ne-a hărăzit să ne facem mendrele pe teritoriul unui judet care, din punct de vedere politic, nu are opozitie. Si asta pentru ca opozitia actuala, pe care unii o apreciaza ca politica, este de fapt o lupta acerba subterana numai cu nuante economice. Fiind subterana, actorii din rolurile principale isi arata doar dintii, fața rămâne intotdeauna doar fațetă. Mai apare arar cate un individ care pune botul si incearca sa transmita mesaje opozitioniste fara noima, desi, in realitate, a fost, este si va fi omul care traieste foarte bine la adapostul puterii.

Trebuie sa recunoastem ca unii dintr-o breasla aparte a presei, de dragul „opozitiei”, desi se infrupta cu varf si indesat din mrejele puterii, nu fac altceva decat sa se vâre precum musca …prin ovalele sitei de protectie si zboara cu aripile pătate pe rețelele de socializare.

Nu vreau sa insist, nu vreau sa atac pe nimeni, dar nici nu pot sa trec peste aprecierile de joasa speta aparute in spatiul public. Un ziarist nu imparte dreptatea. Ziaristul este doar un mesager aflat intre informatie si consumatorul de informatie, adica cititorul nostru cel de toate zilele. Functie de ceea ce transmitem, societatea raspunde prin reactii diversificate. Iar reactiile se resfrang asupra noastra, a vietii de zi cu zi, indiferent daca privim din punct de vedere economic ori social, precum un bumerang. Si asta se simte extrem de mult…

Zilele trecute, spatiul public a fost presarat cu incident petrecut in fata Palatului Comunal, un incident care a avut drept protagonisti doi buzoieni cunoscuti printre semenii din urbea noastra. Disputa dintre cei doi a fost strict personala si incidentul se incadreaza in sfera de actiune a anchetatorilor, fie ca vorbim de agresiune, fie ca vorbim de nerespectarea ordonantelor militare. Numai ca, mediatizarea  s-a indreptat si pe  arătura politica. Desi arătura era evident afectata de seceta multimedia, unii au reusit rămână adânc impotmoliti.

    Cu toate ca subiectul, despre care am facut vorbire, comporta o abordare directa si nepartinica, fiecare a scris sau a vorbit dupa unghiul din care au fost martori la eveniment, in limite locale. Printre cele scrise, am gasit si un pasaj pe care las colegii mai tineri sa-l incadreze la pozitia pe care o merita: „În această calitate de aprod de serviciu, apro(s)dul  Ionuț Apostu a ieșit, zilele trecute, pe tarlaua presei pesedizate din Buzău, pentru a explica el cum stă cu „imaculatura” aleșilor din CLM Buzău. Auzi, Apostică și imacularea. Pesedistul Apostu a venit cu poezia învățată la un șpriț cu babacu Toma HaliMoș şi a trimis javrelor din presa buzoiană un comunicat în care vorbește degeaba despre… nimic.”

 

Publicarea materialului, din care am extras pasajul de mai sus, s-a făcut pe data de 2 mai, în condiţiile în care , în fiecare an, 3 mai este o dată care sărbătorește principiile fundamentale ale libertății presei, este o ocazie ca lumea să evalueze libertatea presei de pe mapamond, să apere mass-media împotriva atacurilor împotriva independenței lor și să aducă un omagiu jurnaliștilor care și-au pierdut viața în exercitarea profesiei lor.

 

 

 

 

3 Mai este ziua care amintește guvernelor nevoia de a-și respecta angajamentul față de libertatea presei și este, de asemenea, o zi de reflecție în rândul profesioniștilor mass-media despre problemele legate de libertatea presei și etica profesională. La fel de important, Ziua Mondială a Libertății Presei este o zi de sprijin pentru mass-media care sunt ținte pentru restricționarea sau abolirea libertății presei. Este, de asemenea, o zi de celebrare a tuturor acelor jurnaliști care și-au pierdut viața în timpul misiunii de a documenta și relata un subiect.

În fiecare an, 3 mai este o dată care sărbătorește principiile fundamentale ale libertății presei, este o ocazie ca lumea să evalueze libertatea presei de pe mapamond, să apere mass-media împotriva atacurilor împotriva independenței lor.

Se pare ca pentru unii, care nu cadrează printre ”javrele din presa buzoiana”, reflecția despre problemele legate de libertatea presei și etica profesională tinde spre un drum sigur spre descalificare !

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings