CUM A PATRUNS COVID-UL IN AZILURI ?

Se stie foarte bine ca Azilul este locul unde o persoana gaseste un refugiu, unde isi gaseste linistea, locul unde se poate adaposti pentru a infrunta singuratatea sau unde isi poate astepta linistit sfarsitul. In mod normal, personalul care deserveste un Azil trebuie selectat cu mare grija, principiul de baza fiind legat de menirea edificiului ca atare. Mai mult, personalul are obligatia, cel putin morala, pentru asigurarea conditiilor de siguranta pentru toti cei institutionalizati. Stim cu totii ca specialistii din sanatate ne-au tocat, sistematic, in ultimile sase luni, cu sfaturi legate de vulnerabilitatea persoanelor in varsta la actiunile neiertatoare ale inamicului COVID. Credeam ca acest aspect a fost bine inteles de personalul din interiorul institutiilor ce poarta denumirea de Azil, de apartinatori, de personalul ce se ocupa de aprovizionare, de specialistii care vin din afara, dar si de catre cei care acorda ultima impartasanie.

Ca situatia, in fapt, este cu totul alta, rezulta din statistica DSP-ului de la Buzau privind focarele intesate cu COVID-19:

– O fundație din comuna Cernătești: 4 persoane confirmate pozitiv.

– Căminul pentru persoane vârstnice ”Sfinții Constantin și Elena” Costești: 33 persoane confirmate pozitiv.

-Azilul de bătrâni ”Încredere, speranță, înțelegere” din Tisău: 23 persoane confirmate pozitiv.

– Complexul de servicii pentru persoane vârstnice ”Alexandru Marghiloman”: 32 persoane confirmate pozitiv.

La o simpla socoteala, nu mai putin de 92 de persoane s-au imbolnavit exact in locurile in care ar fi trebuit sa masurile de siguranta sa fie la extrema maxima, astfel incat virusul sa fie tinut la distanta. Normal ca acest aspect a fost si este cunoscut de orice om cu scaun la cap, de la tanc pana la  cel mai longeviv. Si ar mai trebui adaugat  faptul ca persoanele in varsta sunt extrem de grijulie cu sanatatea lor, uneori poate chiar exagerate. In astfel de conditii, este firesc sa ne intrebam cum  a ajuns COVID-ul in Aziluri? De ce nu a fost tinut virusul la mare departare de cele mai vulnerabile persoane?

In asteptarea unui raspuns obiectiv, omul de rand se duce cu gandul in primul rand spre o mana criminala si apoi spre superficilalitatea cu care sunt aplicate masurile de siguranta, neuitand sa fie pus la socoteala factorul castigurilor financiare care ar indestula buunare si buzunarase. Poate cineva sa dea raspunsul cuvenit?

Greu de spus! Mai ales ca traim intr-o perioada in care ipocrizia a ajuns la cote alarmante…(Titi Petre)

P.S. Am vazut raspunsurile unora dintre factorii responsabili. Fiecare isi apara pielea. Cum ramane cu pielea altora ? Si spun asta pentru ca , cel putin intr-unul dintre Azile am fost cel putin de o mie de ori. De fiecare data, portile erau zavorate, iar accesul in interior se facea dupa o examinare discreta din partea personalului. In urma cu circa zece zile, am trecut pe langa acel Azil. Am ramas surprins sa vad ca portile erau larg deschise, nimeni pe o raza de cel putin 50 de metri, astfel ca virusul putea patrunde si cu camionul!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings