Concursul „Voiculescu” de la Buzău – la final

Lansat în luna iulie a.c, Concursul Național de Creație Literară „Vasile Voiculescu”, manifestare tradițională dedicată marelui scriitor de origine buzoiană se apropie de final. Concursul a fost organizat de Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman” Buzău, în colaborare cu alte instituții de profil, dar și cu sprijinul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, ziarului „Lumina” al Patriarhiei Române și Editurii „Detectiv Literar” București.

În concurs au fost înscrie 105 lucrări de literatură, în majoritate volume de proză, poezie și publicistică, semnate atât de autori consacrați, cât și de debutanți. Apreciind calitatea deosebită a creațiilor primite spre evaluare, juriul a stabilit laureații de anul acesta, Marele Premiu fiind atribuit ziaristului și scriitorului Ștefan Mitroi (București) pentru volumul „Tatăl fiilor mei”.

Premiul Național la publicistică, acordat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, a revenit istoricului și scriitorului prahovean Codruț Constantinescu, pentru volumul „Liber în Europa”. La aceeași secțiune, Premiul Special al juriului a fost acordat jurnalistei Mihaela Aionesei (Târgu Secuiesc) pentru lucrarea „La pas prin Patria Mamă”.

În total, vor fi acordate 14 premii, valoarea acestora ridicându-se la aproape 11000 lei. Totodată, laureații concursului vor primi premii în cărți din partea Primăriei Municipiului Buzău ( „Alexandru Marghiloman – Note politice”, pentru șapte premianți) și Muzeului Județean Buzău (lucrări cu caracter istoric)

Manifestările vor începe vineri 8 octombrie, orele 16.00, la bustul scriitorului din vecinătatea Palatului Comunal, unde vor fi depuse coșuri și buchete de flori cu prilejul a împlinirii a 137 de ani de la nașterea scriitorului, urmând să continue a doua zi, la Casa Memorială din comuna Pârscov, cu festivitatea decernării premiilor.

Atât în prima zi, cât și în a doua, la evenimentele menționate, vor lua parte, alături de laureați, membri juriului, organizatori etc, ziariști buzoieni, membrii ai UZPR.

La finalizarea momentului de la bustul scriitorului,aceștia se vor întâlni în parcul Crâng, la stejarul lui Pamfil Șeicaru, cu conducerea Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

Ionel Stănuță

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings