CENTRUL CULTURAL PATARLAGELE SE DESCHIDE VINERI, INAINTE DE FLORII

Centrul de Artă Aluniș va inaugura, vineri, 26 aprilie, începând cu ora 14.00, Centrul Cultural Pătârlagele, un proiect pe care l-a realizat în parteneriat cu primăria acestei comunități buzoiene.

„Noul Centru Cultural Pătârlagele se deschide cu scopul de a aduce în prim-plan bogăția tradițiilor locale punând în valoare în special prelucrarea tradițională a lânii, dar și alte aspecte esențiale ale etnografiei noastre”, transmit reprezentanții Centrului de Artă Aluniș. Potrivit sursei citate, această inițiativă este dedicată conservării și promovării moștenirii culturale locale, fiind rezultatul unei colaborări frumoase între localnici, Primăria Pătârlagele și Centrul Cultural Aluniș.

Reamintim că, de ceva vreme, Centrul Cultural Aluniș desfășoară proiectul „Țesem legături”, în cadrul căruia a purtat pașii buzoienilor, spre exemplu, în atelierul de tors al domnului Ghinea din Pătârlagele, pentru a vedea cum se prelucrează lâna semi-industrial și pentru a admira mașinile construite de cel care făcea lâna fir pentru toate satele și comunele din împrejurimi. La acea dată, prin bunăvoința Primăria Patârlagele, parteneri în acest proiect, două mașini care au aparținut domnului Ghinea au fost recondiționate și vor face parte din expoziția permanentă ce se va deschide la noul Centru Cultural din Pătârlagele. Este vorba despre un darac manual vechi de aproximativ 100 de ani și o mașină de cardat. Acestora li se vor alătura în expoziție instrumente și unelte de prelucrat tradițional lâna: fus, vârtelniță, perii, furcă, război etc.) precum și țesături diverse (covoare, macate, scoarțe, preșuri etc.).

„Țesem legături” este un proiect de cercetare, documentare și revitalizare a tradiției prelucrării lânii pe Valea Buzăului ca premisă pentru crearea unui brand cultural local, impulsionarea turismului responsabil în zonă și conservarea moștenirii culturale locale pentru generațiile următoare. „Țesem legături” este un proiect organizat de Asociația Centrul de Artă Aluniș și finanțat din fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României, Pilonul IV / Componenta 11 – Turism și cultură, INVESTIȚIA I5 „Creșterea accesului la cultură în zonele defavorizate din punct de vedere cultural”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings