CEL MAI FERICIT DIRECTOR

Cercetatorul Costel Vânătoru de la Banca de Gene
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a semnat miercuri ordinul privind structura organizatorică a Băncii Naționale de Gene pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale, proiect aprobat de Guvern săptămâna trecută. Astfel, director al Băncii de Gene a fost numit cercetătorul Costel Vânătoru, în organigramă fiind prevăzute alte 12 posturi. Pentru parintele cercetator Costel Vanatoru, Banca de Gene reprezinta cel mai frumos vis implinit, un vis devenit realitate dupa o munca extrem de sustinut si laborioasa. Pe de alta parte, trebuie sa recunoastem ca Banca de Gene a incaput pe maiini extrem de bune.
Banca de resurse genetice vegetale va fi o unitate cu personalitate juridică, în subordinea directă a Ministerului Agriculturii. Crearea infrastructurii necesare înseamnă construirea unor spații speciale pentru activitatea de cercetare și a unor celule cu temperatură controlată unde soiurile protejate vor fi păstrate pentru sute de ani. Sediul băncii de gene va fi construit în Parcul Crâng din Buzău, pe spațiul pe care actualmente se afla serele societății Urbis Serv, societate a primăriei. Semințele vor fi păstrate la temperaturi de la minus 20 de grade Celsius.
Al doilea scop major al băncii de gene de la Buzău va fi acela de a proteja soiurile românești. Deocamdată, stațiunea are circa 10 mii de semințe, dar își va spori resursele. Soiurile omologate în România vor putea fi recunoscute la nivel european și internațional, recunoaștere de care nu au beneficiat până acum. Așa a fost posibil, de pildă, ca roșia din soiul Inimă de bou, celebră la Buzău și în toată țara, să fie înregistrată ca soi aparținând Franței.
Nu în ultimul rând, înființarea băncii va ajuta la extinderea în producție a soiurilor valoroase, ceea ce înseamnă o gură de oxigen pentru agricultura națională.