Ce au facut buzoienii la Rioja ?

În perioada 17-20 octombrie 2018, o delegație a Consiliului Județean Buzău a efectuat o vizită de lucru în Spania, în Provincia Bizkaya și Comunitatea Autonomă La Rioja. Delegația, formată din vicepreședinți și consilieri județeni, a fost condusă de președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu și însoțită de consulul general al României la Bilbao, Marian Popescu.

O primă întâlnire a avut loc la Guvernul Provinciei Bizkaya, unde delegația buzoiană a fost întâmpinată de Ibone Bengoetxea, vicepreședintele Guvernului Regional, cu atribuții pe linia administrației publice și relațiilor internaționale. În cadrul întâlnirii, autoritățile spaniole au făcut o prezentare istorică, turistică și economică a Țării Bascilor, accentuând principalele linii de dezvoltare pentru următorii 10 ani, precum și posibilitățile de colaborare în domeniile de interes comun.

De asemenea, pe agenda de lucru a delegației Consiliului Județean Buzău a fost vizitarea unor puncte de dezvoltare din regiune, inclusiv a Parcului tehnologic din Zamudio, unde se află unul dintre principalele obiective economice, tehnice și de inovație din Bizkaya.

În data de 19 octombrie, delegația buzoiană a avut o reuniune de lucru cu președintele Guvernului Comunității Autonome La Rioja – Jose Ignacio Ceniceros Gonzales, dar și cu specialiști și consilieri din Guvernul riojan. Jose Ignacio Ceniceros Gonzales a subliniat importanța relației instituționale existente între Județul Buzău și Comunitatea Autonomă La Rioja, amintind totodată de Acordul de colaborare existent între Comunitatea Autonomă din La Rioja, Regatul Spaniei și Județul Buzău – România, pentru promovarea relațiilor interregionale și a cooperării transfrontaliere, încheiat în acest an la data de 28 martie 2018.

”În urma acestei întâlniri, am pus bazele unei colaborări concrete între Județul Buzău și Comunitatea Autonomă La Rioja în domeniul agricol. Având în vedere că Județul Buzău și Comunitatea Autonomă din La Rioja sunt regiuni cu potențial viticol însemnat, vom sprijini colaborarea între Stațiunea de cercetare și dezvoltare pentru viticultură și vinificație Pietroasa și Institutul de științe ale vinului și viței de vie din La Rioja. În luna decembrie, o delegație a Institutului riojan se va deplasa în Județul Buzău, având ca scop transferul de cunoștințe în domeniul cercetării și inovării, dar și dezvoltarea relațiilor comerciale. De asemenea, ne-am propus să realizăm proiecte și în domeniul tineretului și sportului, dar și în turism. Mulțumesc autorităților spaniole și Consulatului General al României la Bilbao pentru că au făcut posibilă organizarea acestei ședințe comune.”, a declarat președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Cu ocazia acestei reuniuni, la care au participat și consilieri și specialiști din Guvernul riojan s-au stabilit modalitățile de comunicare între administrațiile publice reprezentate, astfel încât oportunitățile de colaborare să fie maximizate.

”Guvernul riojan are ca obiectiv principal construirea unei societăți interculturale, în care diversitatea va reprezenta baza dezvoltării, punând accent pe integrarea comunității de români de către riojani, fiind vorba de aproximativ 12.000 de persoane. Această întâlnire reprezintă încă un pas important pentru întărirea cooperării transfrontaliere și dezvoltarea relațiilor interrinstituționale. Mă bucur că această colaborare cu Județul Buzău a început cu dezvoltarea unor proiecte în domenii atât de importante, precum agricultura, turismul și sportul.”, a declarat președintele Guvernului Comunității Autonome La Rioja, Jose Ignacio Ceniceros Gonzales.

De asemenea, președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu și consulul general al României la Bilbao au avut întâlniri cu președintele Parlamentului din La Rioja, Ana Lourdes Gonzales și cu delegatul Guvernului din Comunitatea Autonomă La Rioja, Jose Ignacio Perez Saenz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings