Cat timp a stagnat un studiu de fezabilitate semnat de premierul VACAROIU?
Publicat 12.noiembrie 2024
A fost pus in aplicare dupa 30 de ani de un proiect conceput de premierul CIOLACU
In Monitorul Oficial nr. 233/25 august se publica 1994 HOTARIREA nr. 472 din 1 august 1994 privind aprobarea studiului de fezabilitate a obiectivului de investitii ” Alimentarea cu gaze naturale a comunei Merei”, judetul Buzau. Atunci PRIM-MINISTRU era NICOLAE VACAROIU. La articolul 2 din hotarare se stipuleaza ca Finantarea obiectivului de investitii prevazut la art. 1 se face din fondurile bugetului local si din alte fonduri legal constituite cu aceasta destinatie, conform listelor de investitii aprobate potrivit legii, precum si din fondurile constituite ale beneficiarului, pe baza conventiilor incheiate, si din fondurile constituite cu aceasta destinatie ale consumatorilor individuali.
Vremea a trecut, vremurile s-au schimbat, primarii s-au randuit si au facut promisiuni de toate culorile politice. Toti promiteau, desi erau constienti de faptul ca nici in zece mandate nu ar putea aduna la bugetul suma necesara investitiei….
…DUPA 30 DE ANI, primarul comunei Merei, Ştefan Chircă, a semnat la Ministerul Dezvoltării, în prezenţa secretarului de stat buzoian Alexandru Stoica, contractul pentru finanţarea integrală a proiectului de investiţii „Realizare reţea de distribuţie a gazelor naturale”. „Valoarea totală a contractului este de 79,24 milioane de lei noi”, spunea primarul Chircă, „fonduri ce le vom primi în tranşe anuale, iar lucrările vor acoperi toate localităţile comunei Merei”.
Comuna Merei are în componenţă nouă localităţi, în două dintre acestea fiind deja puse în funcţiune segmente de reţele pentru distribuirea gazelor naturale. Este vorba despre satul Lipia şi de Staţiunea Sărata Monteoru. În aceste două localităţi, reţelele sunt în administrarea Distrigaz, societate care are şi obligaţia de a prevedea lucrări de extindere, până la acoperirea solicitărilor din partea locuitorilor.
De cealaltă parte, celelalte şapte localităţi – Merei, Ciobănoaia, Valea Puţului, Ogrăzile, Dealul Viei, Gura Sărăţii, Izvorul Dulce, Nenciuleşti şi Dobrileşti – fac parte din programul de investiţii pentru înfiinţarea de reţele pentru distribuţia reţelelor de gaze naturale în cât mai multe dintre zonele rurale ale judeţului, un proiect major conceput la iniţiativa actualului premier, Marcel Ciolacu, finanţările fiind asigurate de la bugetul consolidat al statului, prin Ministerul Dezvoltării, în cadrul Programului Naţional „Anghel Saligny”.
Pentru acest an, administraţia locală coordonată de primarul social-democrat Ştefan Chircă a primit 11,33 milioane de lei, fonduri ce vor fi investite pentru lucrări de înfiinţarea de reţele de gaze în cele şapte comunităţi. Contractul de finanţare este valabil până la 31 decembrie 2026, la final urmând să fie contabilizate subvenţii în valoare de 79,24 milioane de lei noi. Lungimea totală a reţelei de distribuţie a gazelor naturale va fi de 90 de kilometri şi va deservi 2.700 de abonaţi, exclusiv comunităţile din Lipia şi Monteoru.