January 25, 2025
Prea Sfintitul Dr. Ambrozie Sinaitul

Dupa modul in care Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în calitate de Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei şi de Locţiitor de Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei, a prezidat la Reşedinţa Patriarhală şedinţa consultativă a Sinodului Mitropolitan al Munteniei şi Dobrogei cu Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei pentru desemnarea candidaţilor la scaunul rămas vacant de Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei în urma trecerii la Domnul în data de 7 ianuarie 2013 a vrednicului de pomenire Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Epifanie Norocel, lucrurile par a fi destul de clare.

Mai intai, e bine sa vedem ce vrea Patriarhul Daniel de la cel care in curand va dirigui Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei:„Este vorba de o lucrare deosebit de importantă şi anume de a continua activitatea bogată şi dinamică a Înaltpreasfinţitului de vrednică pomenire Epifanie, Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei. A fost o activitate de 30 de ani cu foarte multe realizări şi cu foarte multe eforturi. Este nevoie de un om corect în administrarea patrimoniului moştenit, un om cinstit în organizarea centrului eparhial şi a vieţii din toată eparhia, dar şi un om de cultură care poate duce flacăra culturii ortodoxe româneşti din zonă mai departe şi să o evidenţieze în ţară şi daca e posibil şi în afara ţării. Noul Arhipăstor al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei trebuie să păstreze moştenirea primită şi dacă e posibil să o completeze. Trebuie să păstreze, nu să diminueze patrimoniul material, cultural şi spiritual al Eparhiei”.

Discutiile din biroul patriarhal au fost in general linistite, insa, culmea ca si la acest nivel exista un insa, au existat si scene de nervozitate. Surpriza proastă a venit din partea episcopului Ambrozie al Giurgiului, care ar fi avut o ieşire nervoasă în timpul şedinţei Adunării, obstrucţionând discursul prof. dr. Gheorghe Sava, directorul Seminarului Teologic din Buzău, reprezentantul instituţiilor teologice la acest eveniment. Sa nu uitam ca pr.prof. dr. Gheorghe Sava a fost coleg de clasa cu unul dintre candidati, respectiv episcopul vicar Ciprian Campineanul.

Acum sa vedem cine sunt cei doi episcopi candidaţi ai Sinodului Mitropolitan ai Munteniei şi Dobrogei şi ai Adunării Eparhiale a Buzăului şi Vrancei pentru scaunul de Arhiepiscop.

 

1. PS Ciprian Campineanul, episcop vicar patriarhal, s-a nascut in localitatea Suhulet, judetul Iasi, la data de 19 aprilie 1965.

Dupa studiile generale si cele gimnaziale, PS Sa a absolvit in anul 1987 cursurile Seminarului Teologic Liceal Ortodox “Episcop Kesarie” ciprian campineanudin Buzau, ca sef de promotie. Intre anii 1988 – 1992 a urmat cursurile Facultatii de Teologie Ortodoxa “Patriarhul Justinian” din Bucuresti, urmand timp de un an de zile si cursurile Sectiei de Muzica Bizantina din cadrul Academiei de Muzica din Bucuresti.

In anul 1992 a intrat ca frate la Manastirea Crasna si tot in acelasi an a inceput cursurile de doctorat la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Tesalonic – Grecia, pe care le-a incheiat in anul 1997, cand a devenit doctor in Teologie.

In perioada 1994 – 1998 a slujit ca diacon la “Noul Chalcedon” din cadrul Mitropoliei de Edessa, Pella si Almopia – Grecia, iar intre anii 1998 – 1999 a facut studii doctorale, specialitatea Bizantinologie, la Institutul Ecumenic din Bari – Italia.

A fost numit inspector eparhial in cadrul Sectorului “Biserica si Societatea” (1999 – 2000), iar apoi consilier patriarhal in cadrul aceluiasi sector (2000 – 2002).

La data de 21 mai 2000 a fost hirotonit preot, iar in ziua de 22 septembrie 2002 a fost ridicat in treapta arhieriei, fiind numit episcop vicar patriarhal, functie pe care o exercita si in prezent.

2. P.S. Ambrozie s-a nascut la 20 aprilie 1969 in comuna Scorteni, judetul Prahova, din parinti credinciosi, care au adus pe lume patru copii. Si-a luat bacalaureatul la Campina (acelasi judet), in 1987, si din toamna acelui an pana in ianuarie 1989 a efectuat stagiul Patriarch_Daniel_of_RomaniaPrea Sfintitul Dr. Ambrozie Sinaitulmilitar. Vreme de un an a frecventat cursurile de pictura ale Scolii Populare de Arta din Campina.

In aprilie 1990 a intrat in obstea schitului Crasna (Prahova), sub indrumarea staretului de atunci, Pr. Galaction Stanga, in prezent Episcop al Alexandriei si Teleormanului. A fost tuns in monahism sub numele Ambrozie la 19 aprilie 1992 si hirotonit preot la 11 mai 1992.

In acelasi an, toamna, a sustinut examenul de admitere la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, pe care a absolvit-o patru ani mai tarziu, cu o teza de licenta despre Isihasmul romanesc.

La 31 martie 1996 a fost numit staret al schitului Darvari din Bucuresti, reactivat in acel an, cu o obste de opt monahi, din care patru licentiati, iar ceilalti studenti. In primii patru ani, la schitul Darvari s-au facut lucrari de restaurare si de reconstructie la biserica si la chilii.

La 7 noiembrie 1998, staretul schitului Darvari a primit rangul de protosinghel. In toamna aceluiasi an a primit o bursa din partea Sfantului Sinod al Arhiepiscopiei Greciei, pentru studii de doctorat la Tesalonic. In acelasi timp la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti urma cursuri de masterat, la specialitatea “Doctrina si Cultura”, sub indrumarea Parintelui profesor Dumitru Popescu. La incheierea acestora a sustinut dizertatia “Palamism (de la Sf. Grigorie de Palama, n.red.) si secularizare”, pe care a publicat-o pentru sustinerea lucrarilor incepute la schit.

Dintre cei doi candidati ramasi in cursa spre inaltul scaun de la Buzau, doar P.S. Ambrozie pare sa intruneasca profilul psihologic impus de Patriarhul Daniel la inceputul sedintei de marti: are realizari, este specialist in cultura si isihasmul romanesc. Mai mult, nici aparitia candidatului Ambrozie pe ultima suta de metri nu pare a fi deloc intamplatoare dupa ce, de la moartea lui Epifanie s-a tot vorbit de inscaunarea lui Ciprian Campineanul.

Si ar mai fi un aspect deloc de neglijat care a fost luat in calcul la acceptarea nominalizarii episcopului de Giurgiu: de ceva timp, PS Ambrozie se „bucura” de atentia presei giugiuvene.

Privacy Policy Settings