AU TRECUT 36 DE ANI !

Cutremurul din 1977 a fost unul dintre cele mai puternice, care a avut efecte devastatoare atât asupra populaţiei, cât şi a locuinţelor.moldavia Chiar dacă de atunci au trecut 36 de ani, buzoienii încă îşi mai amintesc acele momente de groază pe care le-au trăit în seara de 4 martie 1977.

Ziua fusese una calda, frumoasa, placuta din toate punctele de vedere. Nimic nu lasa sa se intrevada ceea ce urma sa se petreaca in acea seara. Era ora 21.22 si la televizor se derula filmul bulgaresc Dulce si Amar. Cainii au inceput sa urle, pamantul sa se miste pe orizontala si verticala, soseaua sa se onduleze, mobile sa fuga prin case.Se declansase cutremurul, unul extreme, cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter. Violenta lui s-a înregistrat atât pe verticala, cât si pe orizontala, în directia nord-sud si est-vest. Epicentrul a fost în zona Vrancea, la o adâncime de circa 110 km, planul în care s-a produs prabusirea straturilor fiind de aproximativ 60°. Energia distructiva eliberata de seism a fost egala cu cea emisa de 10 bombe atomice de tipul celei aruncate asupra Hiroshimei!

55 de secunde de groaza! Peretii s-au prabusit, geamurile s-au spart, focul a izbucnit! Unii s-au repezit îngroziti pe scari sau spre iesiri; altii au ramas încremeniti în casa, paralizati de teama. Aceeasi teama care i-a îndemnat pe altii sa se arunce de la etaj. S-au înregistrat chiar si cazuri de femei care au nascut înainte de vreme.

Cutremurul din 1977 a afectat şi clădiri din Buzău şi chiar a curmat vieţi omeneşti. Atunci s-a dărâmat cinema Moldavia, care era în zona băncilor, vizavi de parculetul de langa Palatul Comunal. Pe strada Cuza Vodă s-a prăbuşit Şcoala Sanitară şi au fost avariate toate clădirile din Piaţa Dacia. Blocurile turn din cartierul Micro XIV se ondulau ca aveai impresia ca se bat cap in cap; aprtamentele din cartierul Obor au fost extreme de ravasite, caramizile s-au smuls din pereti, astfel se putea comunica dintr-un apartament in altul. Atunci au murit 18 persoane. Panica era la extreme! Toata suflarea orasului era in curtea locuintelor, iar multi au plecat din oras. A fost o noapte cosmar. A doua zi, nori negri zaceau pe cer, o vreme tulbure, pe care cei mai multi dintre noi nu vor sa se mai repete.

Titi Petre

Privacy Policy Settings