April 22, 2025
c7093a51-6506-4096-9662-d222465ce1b0

Miercuri, 19 martie, la Colegiul Economic Regele Mihai I Buzău a fost celebrată Ziua internațională a poeziei. Aleasă în anul 1999 de către UNESCO, data de 21 martie a fiecărui an este dedicată cuvintelor alese și sufletelor sensibile, o recunoaștere a rolului poeziei în cultivarea frumosului în viața fiecăruia. Colegiul Economic Regele Mihai I are de anul trecut statutul de Școală UNESCO, desfășurând activități care urmăresc obiective de pe agenda acestei prestigioase organizații. Colegiul s-a alăturat unei inițiative a Comisiei naționale poloneze și, pentru al doilea an, desfășoară campania Dăruiește o poezie. Elevii compun o poezie sau își aleg una din literatură, pe care o dăruiesc unui prieten, părinte, coleg, profesor sau chiar unui necunoscut pe stradă, având convingerea că actul de a dărui versuri este unul profund uman, acea diferență specifică prin care devenirea de sine și devenirea împreună, ca societate, capătă sensuri care depășesc trăirea întru imediat.
Profitând de activitatea metodică a directorilor de licee și colegii din județ, desfășurată la Colegiul Economic, elevii au dorit să le prilejuiască și acestora un scurt răgaz poetic. Au fost recitate creațiile proprii sau ale unor mari poeți, oferind la final aceste poeme scrise de mâna lor cadrelor didactice prezente, într-o atmosferă din care nu au lipsit emoțiile și chiar lacrimile.
Un rezultat extraordinar al acestei campanii a fost descoperirea unor elevi nu doar pasionați de poezie, dar și cu un real talent în a compune versuri, de o sensibilitate și expresivitate pe care de multe ori le proclamăm pierdute fără a fi cu adevărat atenți la acești adolescenți uneori prea timizi sau neîncrezători în ei înșiși. S-au remarcat la creație Nițu Alina, Lefter Rafael, Dumitrache Alexandru, Constantin Daria (11H), Mincu Ștefania, Bucșai Alena (9H), Varvarichi Alessia, Pascociu Lorența (10F),  iar la interpretare Moscu Alexandra (11B) și Dunne Daria (9H).
Această celebrare a poeziei nu a fost doar un exercițiu artistic, ci o dovadă că sensibilitatea și talentul își găsesc mereu calea spre lumină, chiar și în cele mai neașteptate locuri. Adolescenții de la Colegiul Economic Regele Mihai I au demonstrat că versurile pot fi punți între suflete, că poezia poate fi un dar prețios oferit din inimă. Prin această inițiativă, nu doar că au redescoperit frumusețea cuvântului, dar au și reamintit tuturor că poezia rămâne un spațiu al autenticității, al emoției pure și al conexiunii umane.

Profesor Mihai Ștefănescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings