Activități dedicate Zilei Internaționale a Siguranței pe Internet

În ziua de 6 februarie a.c., polițiștii de la Biroul Siguranţă Şcolară și de la Serviciul de Investigații Criminale au răspuns afirmativ la invitația Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului de a participa la un eveniment dedicat Zilei Internaționale a Siguranței pe Internet.
Muzeul Județean Buzău a fost gazda evenimentului, la care au fost invitați și au participat reprezentanții mai multor instituții cu atribuții în domeniu, respectiv peste 130 de liceeni și profesori coordonatori.
Întâlnirea a urmărit dezvoltarea abilităților tinerilor cu privire la recunoașterea riscurilor asociate navigării pe internet, cu asimilarea unor comportamente responsabile și etice în zona online.
Organizatorii și-au propus să ajute tinerii în identificarea tehnicilor de protejare a datelor personale, astfel încât aceștia să-și configureze singuri setările de confidențialitate pe rețelele sociale.
Partenerii de dialog au fost încurajați să verifice mereu sursele de informare și să delimiteze informațiile reale de cele din sfera dezinformării.
De asemenea, evenimentul nu s-a încheiat fără a sublinia partea bună a accesului la facilitățile din online, doar că tinerii trebuie să folosescă internetul în mod pozitiv, ca instrument de dezvoltare personală și profesională.
Recomandări preventive adresate elevilor din Râmnicu Sărat
Ieri, 6 februarie, polițiștii de la Biroul Siguranță Școlară și de la Poliția municipiului Râmnicu Sărat au desfășurat activități preventive cu elevii de la Școala Gimnazială ”Dr. Ilie Pavel” Râmnicu Sărat, Școala Gimnazială nr.1 Constantin Brancoveanu și Școala Gimnazială nr.6 Râmnicu Sărat.
Prin aceste activități s-a urmărit dezvoltarea unor comportamente pozitive, comportamente menite să-i ferească pe elevi de acte de violență, de orice tip.
Întâlnirile au avut ca scop prevenirea infracțiunilor comise cu violență și a bullyingului și educării elevilor în vederea conștientizării importanței relațiilor bazate pe toleranță.
Au fost purtate discuții pentru prevenirea adoptării comportamentului de bullying/cyberbullying prin prezentarea unor situaţii de risc prin care pot ajunge victime, precum şi prezentarea formelor comportamentului violent şi factori favorizanţi, modalităţi de recunoaştere a situaţiilor de pericol şi însuşirea unor măsuri de autoprotecţie.
Pentru situaţiile în care comportamentul de bullying se menţine şi nimic nu pare să funcţioneze, copiii au fost îndrumaţi să solicite ajutorul unui adult, pentru că cel mai important pas în reducerea comportamentelor de bullying este să le recunoaştem şi să acţionăm pentru stoparea lor.