A VENIT SI RANDUL NOSTRU…

Proiectul denumit„Achiziție mijloace de transport public – autobuze electrice 12 m, avizat de Ministerul Dezvoltarii, la data de 10 martie 2020, avand ca beneficiar Regiunea Sud-Est, Judeţul Buzău, Municipiul Buzău, a prins contur astazi, prin semnarea contractului pentru achizitionarea a noua autobuze electrice, trei statii de incarcare rapida si noua statii de incarcare lenta.

“Este bine că s-a terminat și astăzi semnăm un contract important pentru municipiul Buzău în accesarea de fonduri europene pentru îmbunătățirea calității vieții din municipiul nostru. Vrem să îmbunătățim cât se poate de mult transportul în comun în municipiul Buzău. În acest moment, suntem aproape blocați și cu poluarea din cauza numărului foarte mare de autoturisme. În ultimii 4 ani, s-a dublat numărul de autoturisme. Avem de trei ori mai puține locuri de parcare decât ar trebui în zona blocurilor. În acest moment, nu mai putem face față și îmi asum răspunderea pentru acest lucru. Avem 12.000 de locuri de parcare în zona blocurilor și tot acolo avem în jur de 30.000 de mașini”, a  spus primarul Toma.
Chiar daca nu a prins prima etapa de contractare, etapa rezervata marilor orase, Buzaul se poate fali ca este pe acelasi calapod cu municipiile Ploiesti, Constanta sau Alba Iulia.

 Cele noua autobuze electrice vor circula pe inelul traseului 10: Soseaua Brailei-Liceul CFR-Piata Dorobanti-Sala Sporturilor-Bazar-Big-Zona Industriala-Vae Apcarom

 Intamplator, traseul stabilit de la Bucuresti este acelasi cu inelul de transport care a facut obiectul unor proiecte privind transportul cu troleibuze in municipiul Buzau.

Va reamintim ca:

Finanțarea este  asigurată din POR
Axa prioritară 4
 – „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile”
Prioritatea de investiții 4e – „Promovarea unor strategii cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, în special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilității urbane multimodale durabile și a măsurilor de adaptare relevante pentru atenuare”
Obiectivul specific 4.1 – „Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă”

Obiectiv general
Promovarea mobilității urbane durabile prin crearea unui sistem de transport public eficient, ecologic și modern în municipiile reședință de județ, respectiv  municipiul municipiul Buzău (PP 2)… care să conducă la reducerea cantităților de CO2 și emisii poluante deversate în atmosferă, reducerea numărului de autoturisme în trafic, creșterea numărului de persoane care utilizează transportul în comun cu impact asupra fluidizării traficului rutier.  Acest obiectiv implică reducerea emisiilor de carbon și creșterea atractivității transportului public in comun, prin asigurarea de condiții superioare (vehicule moderne, cu podea joasă, 100% electrice cu zero emisii, mai rapide, mai puțin zgomotoase, cu facilități STI – sisteme tehnice inteligent).

Proiectul contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în două moduri:

  • prin înlocuirea vechilor autobuze cu propulsie diesel cu autobuze 100% electrice cu zero emisii se elimină practic emisiile de GES de pe rutele respective;
  • prin asigurarea de condiții superioare (vehicule moderne, cu podea joasă, mai rapide, mai puțin zgomotoase, cu facilități STI) prin noile vehicule, precum și prin îmbunătățirile complementare aduse de orașe prin alte proiecte finanțate prin POR 2014 – 2020, mai mulți locuitori din orașele respective vor utiliza transportul public, iar o parte dintre aceștia vor fi renunțat la transportul privat.

Cele noua autobuze sunt din China, cel mai mare producator de autobuze electrice de pe mapamond. In China, autobuzele electrice sunt la tot pasul; de altfel, din cele aproximativ 425.000 de autobuze electrice aflate în circulaţie la nivel global, 421.000 sunt în China.

Se pare ca lotul de autobuze care va ajunge la Buzau ar fi fabricat in Ungaria. Poate… Polonia…in ciuda faptului ca romanii au dat cu piciorul pfertei chinezesti de a fabrica autobuze electrice in Romania…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings