A DISPARUT UN BOLNAV DE COVID!

INCURCATE MAI SUNT SOCOTELILE DIN DSP

Titi Petre

Toata lumea „buna”se afiseaza in fata multimii, se expun cifre si socoteli citite de pe promter ori redate de ministru sanatatii precum un reportofon ca cele folosite de ziaristi in urma cu doua decenii si jumatate. Mai mult, cei mari se bat cu pumni-n piept si vorbesc de digitalitalizarea realizata in cele mai sofisticate institutii ale statului. Asa o fi, insa daca punem cap al cap cifrele INSP si cele ale DSP ajungem la concluzia ca digitalizarea s-a facut prin dotarea cu ABACe. Spun asta pentru ca oricum am aduna, tot nu iese socoteala… Cred ca daca s-ar da test final la clasa a VIII-a o problema compusa din datele statistice luate din doua zile consecutive, cu siguranta niciun elev nu ar lua nota de trecere.

 A.

 1. Conform datelor Direcției de Sănătate Publică, situatia epidemiologica la nivelul judetului Buzau, la data de 29 octombrie, se prezinta astfel:
 2. Număr persoane confirmate pozitiv Covid-19 de la începutul pandemiei: 3787;
 3. Număr persoane vindecate Covid-19 de la începutul pandemiei: 3001;
 4. Numărul total de decese Covid-19 de la începutul pandemiei: 115;
 5. Număr persoane în carantină la domiciliu: 733;
 6. Număr persoane aflate în izolare la domiciliu: 540.
 7. Conform datelor Direcției de Sănătate Publică, în ultimele 24 de ore, în județul Buzău au mai fost confirmate 61 cazuri noi de persoane infectate cu SARS CoV-2 (32 pacienți au fost diagnosticați în laboratoare private de analize și doi pacienți au fost testați și diagnosticați în unități sanitare din alte județe).

Conform datelor statistice la nivel national, la pozitia 10 este judetul Buzau cu 3786 de cazuri  de la inceputul pandemiei, 60 de cazuri noi si o incidenta la 14 zile de 1,04.

Dupa cum lesne se poate observa, la Buzau sunt 60 de cazuri noi, iar la INS sunt 61. Aici poate fi vorba de o eroare umana, un bolnav in plus sau un minus nu… influienteaza incidenta.

B.

 1. Trecand la socoteala datelor statistice din zilele de 29 si 28 octombrie, nu mai intelegem nimic. Mai sus am prezentat datele oficiale privind situatia epidemiologica  in judetul Buzau din data de 29 octombrie. Iata care sunt si cele din 28 octombrie:

1.Număr persoane confirmate pozitiv Covid-19 de la începutul pandemiei: 3726.

 1. Număr persoane vindecate Covid-19 de la începutul pandemiei: 2978;
 2. Numărul total de decese Covid-19 de la începutul pandemiei: 115;
 3. Număr persoane în carantină la domiciliu: 684;

5.Număr persoane aflate în izolare la domiciliu: 510.

6.Conform datelor Direcției de Sănătate Publică, în ultimele 24 de ore, în județul Buzău au mai fost confirmate 56 cazuri noi de persoane infectate cu SARS CoV-2 (14 pacienți au fost diagnosticați în laboratoare private de analize și doi pacienți au fost testați și diagnosticați în unități sanitare din alte județe).

 In mod normal, adunand punctele 2,3,4,5 si 6 ar trebui sa avem un rezultat egal cu punctul 1, adica 3726 de persoane depistate pozitiv de la inceputul pandemiei pana la data de 28.10 si 3787 pana la data de 29.10. 2020. Numai ca, rezultatul adunarii este de  4287 pentru data de 28 si 4450 pentru data de 29,  diferentele fiind de 561 de cazuri, respeciv 661.

 Cei de la INS spun ca diferenta ar fi data de bolnavii cofirmati pozitiv prima data si reconfirmati a doua oara. O credem si pe asta, dar facand diferenta dintre diferente rezulta exact o suta.

 Calculele prezentate acum nu sunt  singurele. Analizant cazuistica lunilor august si septembrie, perioade in care domnul COVID a fost mult mai cuminte, diferentele in unele zile se apropiau de 200 de de cazuri. Incercand sa gasesc o corelatie, am ajuns la concluzia ca niciun rationament nu ma ajuta sa ajung la o concluzie. Am contactat colegii din presa care sunt conectati prin fir rosu de instiutiile abilitate. Degeaba…

  

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings