Ziua Inginerului Român, o profesie cu tradiție veche în România
14 septembrie – Ziua Inginerului Român, o profesie cu tradiție veche în România
Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului, Academia de Științe Tehnice și asociațiile profesionale ale inginerilor din România sunt autorizate să organizeze manifestări științifice cu caracter simbolic, în fiecare an, în 14 septembrie, dată care a fost decretată, prin hotărâre de guvern, din anul 2000, ca zi a Inginerului Român.
Profesia de inginer are o veche tradiție în România. Primul Corp Tehnic din România a fost Corpul Tehnic Român, înființat la 15 iunie 1894.
Primele încercări de organizare a asociațiilor inginerești sunt, însă, consemnate în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când se înființează ”Societatea de Ingineri și Arhitecți” (1876) și apar publicațiile ”Inginerul” (1873) și apoi ”Jurnalul Politehnic”.
Cea dintâi societate durabilă a inginerilor, Societatea Politehnică, a fost constituită în anul 1881, la 6 decembrie, în prezența regelui Carol I, cu ocazia inaugurării primei căi ferate Buzău-Mărășești, proiectată și realizată în întregime de ingineri români. La 27 mai 1918, în anul Marii Uniri, a fost înființată, la Iași, Asociația Generală a Inginerilor din România (AGIR). După decembrie 1989, AGIR a fost reînființată, fiind legal recunoscută pe 13 ianuarie 1990.
La data de 14 febr 2019, dupa 30 de ani, se infiinteaza sucursala Buzău a Asociației Generale a Inginerilor din România, presedinte fiind ales Dr. ing. dipl. Vasile Moraru, membru de onoare Academia Tehnica de Stiinte. La reinfiintarea sucursalei Buzau un aport deosebit a avut si inginerul Constantin Toma, primarul Buzaului. In acelasi an,2019, insa in luna noiembrie, la
Biblioteca Judeteana Buzau, in cadrul unui simpozion la care au participat profesorul universitar dr.Ioan Scurtu prof.univ.dr.Ilie Badescu-membru corespondent al Academiei Romane, prof.univ.Nicolae Georgescu– cel mai important Eminescolog in viata si scriitorul Aurel Stefanachi.
Cum in expunerea sa, scriitorul Aurel Stefanachi a facut vorbire despre MARI ECONOMISTI(200 de volune) si MARI JURISTI (200 de volume), primarul Constantin Toma, mai in gluma, mai in serios, a intrebat de ce nu ar putea aparea si MARI INGINERI – 200 de volume