„Viile mulţumiri ale cetăţenilor buzoeni…”

In prima decada a lunii viitoare se vor implini 130 de ani de când se inaugura, la 9 noiembrie 1893, Biblioteca Publică a Buzăului „Carol I”, cu sediul de atunci în clădirea gimnaziului „Al. Hâjdeu”, situat pe bulevardul Gării. Presa vremii spunea despre eveniment: „D. Take Ionescu a prezidat… inaugurarea la Buzeu a bibliotecei acum înfiinţată a gimnaziului şi oraşului. D-sa, cu această ocasie, a primit viile mulţumiri ale cetăţenilor buzoeni…

Cel care a făcut posibilă înfiinţarea bibliotecii a fost profesorul Basil Iorgulescu. Pe lângă activitatea didactică, de director de şcoală, de iniţiator al Societăţii Culturale „Ateneu”, începând cu 1871, profesorul Basil Iorgulescu a început munca de iniţiere a organizării bibliotecii. A adunat cărţi după cărţi, a creat un comitet de conducere al acesteia, a elaborat un statut şi un regulament al ei. A realizat trei lucrări de mare preţ pentru Buzău: Harta judeţului Buzău (Paris, 1897); Planul topografic al oraşului Buzău (Paris, 1881); Dicţionarul geografic, statistic, economic şi istoric al judeţului Buzău (Bucureşti, 1892), care a fost distins cu Premiul I de Societatea Geografică Română.

!8 octombrie 2023, 130 de ani dupa Basil Iorgulescu…Aflata in plin proces de renovarea, clădirea de pe Unirii in care a funcționat Biblioteca județeană, a primit vizita presedintelui Consiliului Judetean.  Vizita de lucru s-a intamplat la 15 luni de la intrarea in rabilitare a cladirii, iar noiembrie 2023 ar fi trebuit să fie momentul închiderii șantierului. Din păcate, promisiunea făcută nu a fost respectată, astfel că în locul inaugurării, președintele Consiliului Județean împreună cu constructorul desemnat în urma licitației au făcut o vizită în șantier pentru a verifica stadiul lucrărilor.

Pe timpul vizitei, a venit si anuntul oficial, anunt care a surprins intreaga echipa vizitatoare! După renovare, noua clădire, prin amenajările de la subsol și mansardă, va avea în plus 700 de metri pătrați utili dar și o nouă destinație. Potrivit președintelui Petre Emanoil Neagu, imobilul de pe Bulevardul Bălcescu va fi transformat într-un Centru Expozițional Turistic și Cultural al Buzăului, iar, cel puțin cinci ani de zile după finalizarea lucrărilor, Biblioteca Județeană va rămâne în centrul comercial unde funcționează deja de câțiva ani.

Pentru renovarea clădirii se vor cheltui 20 de milioane de lei, dintre care 17 milioane din fonduri europene, iar restul reprezintă contribuția Consiliului Județean. Centrul Expozițional Turistic și Cultural al Buzăului va avea 55 de spații expoziționale, dotate cu vitrine inteligente, și va fi integrat într-o rețea turistică. De asemenea, în premieră, clădirea va fi dotată cu un sistem de stingerea incendiilor de ultimă generație care va proteja fondul de carte rară și arhivele ce vor face parte dintr-o expoziție specială amenajată la subsolul clădirii. Vor fi expoziții care vor aduce în atenția turiștilor toată istoria județului, precum și prezentarea tuturor obiectivelor turistice din Geoparcul UNESCO dar și povestea Stațiunii Sărata Monteoru.

Ce se intampla acum in cladirea de pe Unirii ?

Clădirea este împânzită de muncitori. 60 de specialiști lucrează atât în interior cât și în exterior, la fațadă. Potrivit constructorului, lucrarea este una complexă pentru că s-a intervenit pentru restaurarea unui monument istoric, o clădire foarte veche care prezenta risc de prăbușire. În plus, pe parcurs, au apărut elemente de noutate care au impus inclusiv sistarea lucrărilor și care au dus la prelungirea termenului anunțat inițial pentru finalizarea lucrărilor.

Principalele elemente neprevăzute în proiect și care au fost descoperite pe șantier au vizat subsolul și mansarda clădirii. Practic, pentru subsol a fost nevoie de găsirea unei noi soluții tehnice pentru ca acolo să fie amenajate noi spații utile. Așa s-a câștigat, spune managerul de proiect, 250 de metri pătrați utili în care vor putea fi amenajate expoziții, iar în două dintre încăperile de aici va fi amenajată, în premieră, o vinotecă în care vor fi prezentate vinurile din podgoriile Dealul Mare.

Mansarda a reprezentat o altă piatră de încercare pentru constructor. Și asta pentru că a fost nevoie de o atenție sporită pentru consolidarea clădirii, etapă care se încheie astăzi. În plus, prin proiect s-a impus și dotarea clădirii cu lift.

Cele mai migăloase lucrări sunt cele din aula clădirii, aici unde trebuie înlăturate, manual, toate straturile de tencuială adăugate în timp, la zidăria principală. În plus, fiecare decor floral va fi îmbrăcat cu foiță de aur.

Și fațada clădirii a reprezentat o altă provocare pentru că trebuie menținu stilul arhitectural original.

Toate aceste aspecte au dus la prelungirea termenului de execuție cu câteva luni bune astfel că, deocamdată constructorului nu poate spune când va fi gata lucrarea, în timp ce Petre Emanoil Neagu a dat asigurări că în 2024 se va face inaugurarea noii clădiri.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings