VENITI IN „PATRIA AMBREI”

La inceputul anului trecut, un muzeu unic in tara, care inregistreaza anual 15.000 de vizitatori, se afla in paragina, pentru ca primaria  refuza sa cedeze cladirea Muzeului Judetean, care are banii necesari modernizarii. Este vorba despre Muzeul Chihlimbarului de la Colti, muzeu care a detinut pana nu demult cea mai mare pepita de chihlimbar (rumanit) din lume, evaluata la 1 milion de euro. Interventia si insistenta Consiliului Judetean Buzau a facut ca, după aproximativ 16 luni de lucrări, care au costat Consiliul Judeţean Buzău 300.000 de lei,celebrul muzeu sa se deschida si sa intre in circuit. La ceremonia de deschidere desfăşurată cu măştile pe faţă au luat parte preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu, directorului Muzeului Ţăranului Român din Capitală, Virgil Niţulescu, preşedintele managerilor de muzee din România, Ramona Mocanu, autorităţi locale, dar şi turişti aflaţi în zonă care nu ştiau neapărat de deschiderea muzeului, dar au rămas să vadă colecţia impresionantă.

Muzeul Județean Buzău devine astfel prima instituție muzeală din țară care deschide, în această perioadă de criză generată de pandemie, două expoziții permanente la sediile externe.

După un amplu proces de reabilitare și modernizare, Muzeul Chihlimbarului (cunoscut si ca „patria ambrei”) se prezintă publicului ca o instituție modernă, din secolul XXI, devenind, prin soluțiile muzeotehnice propuse, un muzeu de referință în peisajul cultural românesc.

Pepite de chihlimbar, bijuterii (inele, cercei, pandantive, şiraguri de mărgele etc.), unelte de extracție și prelucrare a chihlimbarului (strung din lemn, ciocane, lămpaşe, târnăcop), toate vor putea fi admirate de către vizitatori într-un concept expozițional nou.

Expozițiile de bază valorifică, de asemenea, colecția de flori de mină și exponate de paleofaună, din patrimoniul Muzeului Județean Buzău, precum femurul unui mamut, care a trăit acum 2,5 milioane de ani pe teritoriul județului Buzău. Totodată, o parte importantă a conceptului expozițional este dedicată “Grotei Nucu-Bozioru”, monument unic al artei preistorice din spațiul țării noastre

Printre surprizele pregătite publicului se numără vitrina smart, prima de acest fel într-un muzeu românesc, și magazinul de suveniruri, de unde vizitatorii pot achiziționa amintiri din Buzău – obiecte personalizate cu imagini din colecțiile muzeului, dar și ale unor monumente istorice din județ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings