Vânătoare de sateliți, de 1 iunie la Meledic

Fundația Comunitară Buzău anunță lansarea proiectului “Vânătorii de sateliți”, sâmbătă, 1 iunie 2024, începând cu ora 12.00 pe Platoul Meledic din Mânzălești, proiect implementat de Asociația RadioȘtiința și finanțat prin Fondul Științescu Buzău ediția 3.0, ce constă în ateliere practice de astronomie, supraviețuire, camping, fotografie, drone, situații de urgență, biologie, foc de tabără, observare corpuri cerești la telescop.

Fundația Comunitară Buzău invită tinerii buzoieni la lansarea proiectului “Vânătorii de sateliți” sâmbătă, 1 iunie 2024, începând cu ora 12.00 pe Platoul Meledic din Mânzălești, unde vor avea loc ateliere practice de astronomie, supraviețuire, camping, fotografie, drone, situații de urgență, biologie, foc de tabără, observare corpuri cerești la telescop.

Acest proiect, inițiat și implementat de Asociația RadioȘtiința, a fost finanțat în cadrul Ediției 3.0 a Fondului Științescu Buzău. În cadrul acestui proiect organizatorul, Asociația RadioȘtiința va desfășura ateliere pentru familiarizarea, cunoașterea, observarea, “vânarea”, ascultarea și vizualizarea sateliților artificiali ai Pământului și a Stației Spațiale Internaționale. În cadrul atelierelor, specialiști din domeniu le împărtășesc tinerilor între 6 și 19 ani informații interesante despre domeniul spațial folosind un limbaj adecvat vârstei și nivelului de pregătire al acestora, despre ce sunt corpurile cerești artificiale care orbitează în jurul Terrei și care sunt implicațiile acestora în viața pământenilor.

Prin acest proiect, membrii Asociației RadioȘtiința își doresc să inițieze o acțiune de conștientizare în rândul copiilor și tinerilor consumatori de tehnologie prin satelit care să ducă la o mai bună cunoaștere a beneficiilor pe care corpurile cerești artificiale le au asupra vieții de zi cu zi dar și să familiarizeze tinerii cu Cluburile de Științe din Buzău care duc lipsă de membri.

“Deseori la jurnalele de știri suntem informați că o nouă serie de sateliți de comunicații au fost lansați pe orbită. De exemplu: “VIDEO Sateliții lui Elon Musk au ajuns și pe cerul României. “Ăsta e extraterestru!”. Astronomii avertizează că spaţiul a devenit prea încărcat” Dar lipsesc cu desăvârșire explicații despre cum funcționează, care sunt riscurile și beneficiile acestora, creând o stare de ambiguitate și teamă în rândurile populației asociindu-i pe aceștia cu un lucru rău, distructiv. Starea de fapt duce la o repulsie a tinerilor de a alege o meserie în acest domeniu, lucru care se reflectă în numărul scăzut de specialiști pe care îl înregistrează sectorul spațial, de la an la an. Proiectul ajută copiii și tinerii cu vârste cuprinse între 6 și 19 ani, cunoscuți ca fiind avizi consumatori de tehnologie prin satelit (conexiunea la internet) să înțeleagă cum sateliții îi ajută, ce așteptări să aibe de la aceste sisteme, care sunt limitările tehnologice și cum se pot implica în dezvoltarea acestor sisteme de comunicații spațiale. Am observat în timp, în societate cum că dispariția acestor elemente de comunicare duc la manifestări de panică, anxietate, frustrare, reacții nervoase, certuri, vandalizări și în unele cazuri chiar revolte locale. Pentru acei tineri care vor descoperi cum că domeniul comunicațiilor prin satelit este unul interesant vor putea continua să își canalizeze studiile astfel încât să obțină un loc de muncă în acest domeniu oferit de agențiile spațiale românești sau din străinătate.” declară Petrică Stolnicu – expert comunicații spațiale, inițiatorul proiectului și președintele Asociației RadioȘtiința.

Valoarea totală a finanțării acordate prin Fondul Științescu Buzău ediția 3.0 pentru acest proiect este de 20.000 lei, iar proiectul se află în implementare în perioada aprilie – iulie 2024.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings