UN TARAN DE CAP INTRA CU BEGANU-N B…

Fostul prefect Paul Beganu a fost interpelat în această dimineaţă în jurul orei 8.30 de un echipaj de jandarmi care a descins la Garda de Mediu Buzău, unde lucrează actualmente Beganu în calitate de comisar şi a fost legitimat. Jandarmii i-au explicat că au un mandat de la DNA Ploieşti pe numele său şi l-au invitat să îi urmeze după cum susţin surse din instutuţia sus amintită.

 

 

Fostul prefect de Buzău şi magistraţii Judecătoriei Pătârlagele au reuşit să-l facă milionar în euro pe Gheorghe Ceteraş, fostul văcar din Ţăndărei. Acum, acesta este proprietar peste pădurile din nordul judeţului

Cu complicitatea funcționarilor statului, sub ochii magistraților, au fost date mii de hectare de păduri. Ceteraș cere retrocedarea altor mii de hectare în județul Covasna.
Gheorghe Ceteraș a ridicat o biserică în Țăndărei, iar pentru donația sa generoasă a primit Ordinul „Crucea Sloboziei” în grad de cavaler

Retrocedarea suspectă a pădurilor din nordul judeţului Buzău a făcut instituţiile statului să se bată între ele. Oficialii din Ministerul Finanţelor acuză că Prefectura Buzău şi Primăria Gura Teghii (Buzău) au favorizat retrocedarea ilegală a 5.134 de hectare de pădure.

„Interesele Statului Român au fost grav afectate”, susţin oficialii de la Finanţe. Dosarul a ajuns pe masa judecătorilor, dar în momentul în care ministerul a intervenit era prea târziu. Statul a fost păcălit! Un fost muncitor necalificat în zootehnie, Gheorghe Ceteraş (53 de ani) a ajuns milionar în euro şi proprietar peste miile de hectare de pădure. El a reuşit să facă acest lucru după ce a cumpărat drepturile litigioase, în schimbul a 160.000 de euro, de la moştenitorul de drept, pensionarul bucureştean Gheorghe Poenaru (76 de ani).

Imediat după ce s-a trezit proprietar, Ceteraş a vândut pădurea unei societăţi germane, cu aproximativ 20.000.000 de euro. Fostul văcar din Ţăndărei pregăteşte a doua lovitură imobiliară de proporţii, drepturi litigioase cumpărate pentru alte 7.000 de hectare de pădure în judeţul Covasna.

Şmecheria imobiliară

Totul a început în 1948, când comuniştii au naţionalizat societatea Ardeleana pentru Industria Forestieră, la care tatăl lui Poenaru a deţinut 9% din acţiuni. În 2005, Poenaru pune bazele unei societăţi cu nume similar, Forestiera Ardeleană SRL, şi revendică averea firmei. Cererea este respinsă, în 2006, de Comisia Locală Gura Teghii şi de cea judeţeană de aplicare a legilor fondului funciar şi comunicată lui Poenaru. Normal, afacerea ar fi fost moartă.

Surprinzător, şase ani mai târziu, în februarie 2011, Forestiera Ardeleană SRL contestă deciziile Comisiilor la Judecătoria Pătârlagele şi revendică 5.134 de hectare de pădure. Potrivit legii, trebuia să facă acest lucru în 2006, după 30 de zile de la răspuns, dar avocaţii au susţinut că nu au primit comunicarea. Un funcţionar din primăria Gura Teghii a confirmat că nu a găsit în dosar dovada comunicării. Surse de la Prefectură susţin că documentul a fost sustras.

În februarie 2011, Poenaru a vândut drepturile litigioase cu 160.00 de euro, lui Ceteraş. Este momentul în care instituţiile statului fac tot posibilul să piardă rapid procesul. La primul termen se discută probele, iar la al doilea termen este gata şi expertiza tehnică. Comisia Judeţeană Buzău din subordinea Prefecturii şi Comisia Locală Gura Teghii au cerut reconstituirea dreptului de proprietate.

În faţa cererilor făcute de instituţiile statului, judecătorii îi dau dreptate lui Ceteraş şi decid emiterea unui certificat de proprietate. Din nou, Prefectura Buzău şi Primăria din Gura Teghii joacă de partea lui Ceteraş, şi nu fac recurs. Totul merge rapid. La 31 mai 2011, prefectul de Buzău, Paul Beganu, semnează actul de proprietate. În iunie, Ceteraş vinde societăţii germane terenurile cu 20 de milioane de euro.

„Statul, prejudiciat”

Un director din Ministerul de Finanţe, Ciprian Badea, vede neregulile şi face, în iulie 2011, o cerere excepţională de revizuire: „Interesele Statului Român, în calitate de proprietar al terenului pentru care a fost reconstituit dreptul de proprietate nu au fost deloc apărate în această cauză”. Romsilva, de asemenea, arătând că retrocedarea este ilegală, pădurea aparţinând domeniului public al statului Din nou, Prefectura şi Primăria locală s-au opus.

Beganu, împotriva Finanţelor

Inginerul silvic Paul Beganu (53 de ani) a fost prefect al Buzăului în perioada octombrie 2009 – mai 2012. El ne-a explicat că nu are ce să-şi reproşeze privind retrocedarea celor peste 5.000 de ha de pădure. „Am semnat actul de împroprietărire în baza unei sentinţe judecătoreşti. Au fost foarte multe cazuri venite pe hotărâri judecătoreşti”, s-a scuzat fostul prefect. El ne-a explicat că nu îşi mai aminteşte detaliile acestui proces. În întâmpinarea depusă de Paul Beganu la Judecătoria Pătârlagele, datată 29 septembrie 2011, acesta arăta: „Cererea de revizuire formulată de statul român, prin Ministerul de Finanţe, este inadmisibilă. În condiţiile în care părţile nu au dorit să declanşeze o cale de atac, este inadmisibil ca această cerere să fie formulată de o terţă persoană, în speţă Finanţele”.

Paul Beganu se face că a uitat modul în care se face împropietărirea văcarului din Ţăndărei

10.600 de hectare de pădure a luat Gheorghe Ceteraş de la Statul Român în nordul Buzăului şi în judeţul Covasna

„Am făcut avere de la CAP”

Lui Gheorghe Ceteraş nu i se pare suspect faptul că, timp de 20 de ani, moştenitorul n-a reuşit să-şi câştige drepturile, în timp ce el a reuşit, „în doar doi ani”, să obţină pădurile. „Oamenii ăştia au fost proprietari! Nu e ceva măsluit sau făcătură. Domnul Poenaru n-a putut să umble şi am umblat eu, care-i problema?”, ne-a declarat Gheorghe Ceteraş.

Întrebat de unde a avut bani să-i plătească „mai mult de 150.000 de euro” lui Poenaru Petre Vlad pentru drepturile litigioase, Ceteraş spune că a făcut avere muncind la CAP, cu vacile: „Am luat 14.000 pe zi de la CAP şi aşa am strâns CEC-uri de 500.000 de lei, înainte să-l omoare pe Ceauşescu”. Ceteraş recunoaşte că a vândut pădurile din nordul Buzăului după doar 15 zile de când şi-a luat titlul de proprietate de la Prefectură: „Am vândut cu 4.300 de euro hectarul, în total am luat 20 de milioane de euro. Banii s-au cheltuit, care-i problema?”.

Ceteraş a mai precizat: „Am luat până acum 10.000 şi vreo 600 de hectare şi mai sunt de luat încă!”. Se referă la fosta fabrică de cherestea de la Comandău, 100 km de cale ferată şi 60 de vagoane de tren.

Poenaru: „20 de ani m-am chinuit!”

La etajul şase al unui bloc din cartierul Drumul Taberei locuieşte, modest, Gheorghe Petre Vlad Poenaru. Inginer la bază, implicat la nivel de conducere în ridicarea hidrocentralelor de pe Argeş, Poenaru ne spune, dezamăgit: „Legile României sunt făcute de aşa natură încât adevăraţii proprietari să nu se poată descurca, sunt făcute astfel încât o mână de escroci, adică cei care conduc ţara de 20 şi ceva de ani, să poată să profite de pe urma acestora! Eu m-am zbătut 20 de ani. M-am chinuit să-mi obţin drepturile. Am respectat legislaţia punct cu punct. Am trimis documentaţie completă, şi la Buzău, şi la Covasna, şi n-am primit nimic! Firma tatălui meu avea vreo 20.000 de hectare de păduri, fabrica de Cherestea de la Comandău, 60 de vagoane de tren şi 100 de kilometri de cale ferată”.

Omul e pe cale să se mute într-un bloc cu trei etaje, tot în cartier, luat cu banii primiţi de la Ceteraş. „Ştiu că am vândut foarte ieftin, dar aveam altă soluţie, după 20 de ani de umblat şi de adunat acte împrăştiate în toate părţile, după 20 de ani în care n-am obţinut decât negaţii, eu trăind din pensie?! E normal să vreau să recuperez măcar o feliuţă din drepturile mele!”

IN LOC DE P.S.

La jumatatea lunii mai a.c., la Urziceni, au fost arestați câțiva cetățeni moldoveni și ucraineni care puseseră la cale răpirea fiului lui Gheorghe Ceteraș, cel mai bogat cetățean din județ. Grupul care se pregătea să-l răpească pe fiul miliardarului a fost arestat exact în poarta fabricii de mezeluri din Urziceni, acolo unde acesta urma să ajungă. Operațiunea s-a desfășurat pornind de la interceptări telefonice ale SRI din care rezulta că fiul lui Ceteraș urma să fie răpit sau chiar asasinat. Informația care circulă neoficial este că SRI realiza interceptări într-un dosar care vizează retrocedările de păduri din zona Covasna, în urma cărora dl Ceteraș a încasat o sumă consistentă. Există însă și varianta că grupul infracțional solicitase o taxă de protecție pe care miliardarul nu a dorit să o plătească. În urma afacerilor cu pădurile obținute pe bază de drepturi litigioase Gheorghe Ceteraș a încasat circa 100 de milioane de euro.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings