TROTUARUL PE CARE NU ÎNCAP NICI DOI „COVIZI”

Titi Petre

“Decizia e foarte clară: pe 14 septembrie începe anul școlar”, zise şeful Guvernului.

Totul trebuie făcut în condiţii care să respecte regulile de siguranță sanitară, astfel că am luat decizia de a deschide școala în mod diferențiat în funcție de deciziile de la nivel local. Există trei situații: verde, galbenă şi roșie, a mai precizat premierul Orban.

În funcție de numărul de persoane infectate în ultimele 14 zile din fiecare comunitate, școala se poate deschide normal, cu elevi în clasă, școala se poate deschide cu jumătate prezență în clasă și jumătate online și acolo unde riscul epidemiologic e mare școala va începe onlin

“Fiecare unitate şcolară îşi va adapta scenariul la indicaţia DSP-urilor, inspectoratelor şcolare judeţene şi comitetele pentru situaţii de urgenţă. (…) A doua jumătate a lunii august este cea care ne va da efectiv evoluţia. Trebuie să vedem evoluţia. Noi avem scenarii care pot fi aplicate în funcţie de evoluţia de atunci, nu putem şti care este evoluţia de atunci, o previzionăm în contextul în care dacă toată lumea ar respecta regulile ar trebui să avem o săptămână în care să stabilizăm”, spunea  Tatarutu, primul om din sanatatea romaneasca . El a menţionat că, dacă va fi impusă păstrarea distanţei de un metru în unităţile de învăţământ, atunci e greu de crezut că aceasta va putea fi păstrată de către elevi.
Acestea sunt indicatiile pretioase date de primii specialisti ai tarii in materie de COVID-19. Si de aici scenarii si scenarite facute de specialistii din esalonul doi, plecand de la panourile de „pepsiglas”, pana la apa de spalat pe maini tratata cu „clorotrandafirita”.

La nivelul judetului Buzau, problema desfasurarii cursurilor in noul an scolar a fost analizata cu mare simt de raspundere si, de ce nu, cu frica-n san, ca, in caz contrar, responsabilitatea nu pica pe Tataru – Orban (cuplul de aur al COVID-ului), ci pe cei mici din scoli. Si aici se face o diferentiere intre COVID-ul rosu si cel galben. Cum doar parintii au culoare politica, iar copiii ba, cei mici trebuie sa mearga spre si de la scoala, pe poteca cea mai sigura.

Asadar, s-a vorbit de banci, de clase etc., insa prea putin s-au gandit ce se-ntampla pe drumul spre si de la scoala, chestiune care nu mai tine de directorul scolii, de profesori sau invatatori.  Un exemplu este clar. Scoala 11 din municipiul Buzau, cu afluenta de 2000 de elevi pe zi, 1000 daca  mergem pe scenariul jumatatea ta din clasa si jumatatea lor de acasa. Pentru  acesti o mie de copii, accesul este posibil numai pe trotuarul de pe strada Pietroasele, trotuar care, pe o lungime de cateva sute de metri, este atat de ingust incat nu permite accesul a doua ghiozdane unul pe langa altul. Deci, oricat ar vrea, copiii nu pot respecta nicio distantare fizica, iar intersectia COVID-urilor este inevitabila.

Cum au mai ramas mai putin de patru saptamani pana la inceperea cursurilor, inca este posibila punerea in aplicare a unor masuri de siguranta pentru copii, in primul rand, pe drumul spre… si dinspre Scoala 11.

Una dintre  solutii ar putea fi ca accesul spre scoala sa se faca pe trotoarul dinspre scoala, iar drumul de intors pe trotuarul dinspre Profi, cu marcaje pe asfalt si traseu delimitat ca la pistele de biciclete.

Probabil, la nivelul Primariei, se gasesc si alte solutii, cat despre timpul de amenajare…putem spune ca este berechet. Daca s-a facut ditamai parcul in doua saptamani, un amarat de trotuar poate fi amenajat in doar cateva  zile.

Nu trebuie omis faptul ca Scoala 11 este cea mai mare din judet si in top10 din tara.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings