„Tovarase Taricenu”, ramanem fara A.C.M.!

Titi Petre

Printr-un comunicat de presa remis vineri dimineata, RAM Buzau se plange ca „Dupa episodul din 2 aprilie 2019, cand fara nici un motiv imputabil RAM Buzau, ECOGEN a sistat producerea si vanzarea agentului termic necesar asigurarii încalzirii, începand cu 17 august 2019 se anunta sistara  apei calde menajere. Toate demersurile legale intreprinse, încat acest eveniment nedorit sa nu se mai repete, a lasat „rece” producatorul de energie termica.”

Facand o scurta incursiune in timp, vom observa ca ceea ce s-a uneltit in ultimii 13 ani legat apa calda si caldura reprezinta o afacere imensa generata la nivel national, afacere din care prostimea a iesit si mai prostita, iar baietii destepti in apa calda si caldura au devenit si mai destepti.

Probabil ca va intrebati ce vina are presedintele Senatului de-i apare numele in titlu!

In anul 2006, Guvernul condus de Calin Popescu Tariceanu aprobat programul „Termoficare 2006-2009 calitate şi eficienţă”, având ca scop eficientizarea sistemului centralizat de producere şi distribuţie energie termică. Au contrasemnat,  sub premierul Tariceanu, nume celebre de ministri, precum Gheorghe Pogea, Vasile Blaga, Sulfina Barbu, Codrut Seres si Sebastian Vladescu. Programul “Termoficare 2006-2009 calitate si eficienta” avea ca scop eficientizarea sistemului centralizat de producere si distributie de energie termica. Valoarea estimata a programului a fost de 3,7 miliarde euro, din care circa 3,4 miliarde de euro, Imprumuturile Guvernului prin care se va asigura finantarea programului in perioada 2006- 2009. Proiectul “Termoficare 2006-2009 calitate si eficienta” a fost condus de o Comisie de coordonare al carei presedinte a fost Gheorghe Pogea, iar de permanenta era o Unitate de Management. Aceasta Unitate functiona sub aripa MAI condusa de secretarul de stat Mircea Nicu Toader, iar ca sef de Unitate a fost numit Vasile Mocanita. Vasile Mocanita, de numele caruia se leaga intreaga increngatura cu energie termica, probabil la nivel national, fusese sef la CET Braila. La Braila, locul sau a fost preluat de Maria Tacea, nume despre care vom mai vorbi.

 

Cursul „Muntenita”

Vineri, 03 Noiembrie 2006, la ora 14:03, iata ce se publica in Business 24<<Reabilitarea sistemului de distributie va reduce la jumatate factura la energia termica platita de populatie peste patru ani, a declarat directorul UMP din cadrul MAI, Vasile Muntenita, in cadrul programului “Termoficare 2006 – 2009 – calitate si eficienta”.”Stiu ca este o declaratie indrazneata si putin realista in contextul actualelor scumpiri la utilitati, dar imi asum previziunile conform carora factura platita de populatie va fi redusa la jumatate in urmatorii trei-patru ani, iar maximum 10% din veniturile totale ale unui locuitor vor fi cheltuite pentru utilitatile din gospodarie, daca aplicarea masurilor de reabilitare vor urma un curs optim”, a declarat directorul Unitatii de Management al Proiectului (UMP) din cadrul MAI pentru programul “Termoficare 2006 – 2009, Vasile Muntenita.

In cadrul acestui program, reabilitatea sistemului de distributie a energiei termice consta in inlocuirea tehnologiilor si utilajelor existente cu cele moderne. Astfel, se asteapta un randament al sistemului de peste 85% dupa reabilitare, comparativ cu randamentul din prezent, care nu depaseste 50%. Mai mult, pierderile sunt estimate sa scada de la 20% sub 15%. “Dintr-un calcul simplu rezulta ca, din moment ce randamentul creste si pierderile se reduc, va scadea si factura platita de populatie”, a explicat Muntenita.>>

 

Buzaul intra in …PROIECT

Avand ca baza legala HG despre care vorbeam la inceput, Romelectro, Institutul de Studii și Proiectări Energetice – ISPE, Eximprod Grup, Regia Autonomă Municipală RAM Buzău și Consiliul Local Buzău – infiinteaza SC ECOGEN ENERGY SRL. Presedintele Consiliului de Administratie…Vasile Mocanita.

 

Cate ceva despre actionari:

ROMELECTRO INVESTMENT DEVELOPMENT SRL,  cu sediul in Bucureşti, Sectorul 2, Bulevardul Lacul Tei, Nr. 1-3, societate la care era printre actionari si Vasile Mocanita. Acesta conducea si Consiliul de Administratie.

 

Institutul de Studii și Proiectări Energetice – ISPE, cu sediul in Bucuresti, Sectorul 2, Bulevardul Lacul Tei, Nr. 1-3 Actionari la ISPE sunt Romelectro, cu 69, 19%, Dan Ioan Gheorghiu cu 9, 77, restul de actiuni fiind detinute de actionari tip lista. Unul din oamenii cheie din aceasta firma este Dan Ioan Gheorghiu, numit in 2012 consilier onorific al premierului Ponta pe domeniul energiei. Intamplator sau nu, Gheorghiu a devenit si mai apropiat de premierul Victor Ponta: vecin de apartament.

 

– Eximprod Grup– societate din Buzau care isi axeaza activitatile si serviciile in sectorul energetic. La jumatatea anului 2015, Eximprod se retrage din Ecogen Energy.

 

-Regia Autonomă Municipală RAM Buzău, (21,42%), subunitate abia divizata din RAM-ul cel mare, director fiind Miluca Neamtu.

 

-Consiliul Local Municipal Buzau, (5,1),  primar Constantin Boscodeala

 

Ecogen …naste puiul de aur

 

26 ianuarie 2015, bizenergy.ro: Romelectro, ISPE și Eximprod Grup au o firmă nouă la Buzău – ECOGEN THERM

Romelectro, Institutul de Studii și Proiectări Energetice – ISPE, Eximprod Grup, împreună cu Regia Autonomă Municipală Ram Buzău și Consiliul Local Buzău – acționari ai SC ECOGEN ENERGY SRL – au hotărât să mai facă o firmă la Buzău – ECOGEN THERM SRL. Decizia a fost luată în AGEA din noiembrie 2014, ECOGEN ENERGY fiind asociat unic la noua societate, potrivit unui document consultat de BizEnergy.

Cele două firme figurează la aceeași adresă, pe Aleea Industriei, nr.7, Buzău. Președintele Consiliului de Administrație al ECOGEN ENERGY, Munteniță Vasile, este administrator unic la ECOGEN THERM. Cea de-a două firmă este producția, transportul și distribuția energiei, cu activitate principală producția de energie electrică.

Despre o vânzare a ECOGEN ENERGY se discută de mai mult timp, pe lângă Alpha Metal, de cumpărarea firmei fiind interesată și compania Dalkia, potrivit unor surse din piață.

 

RAM si JOCUL INTERESELOR

Marele „Termoficare 2006-2009 calitate şi eficienţă”, continuat si in perioada 2010-2015 a fost atat de bine gestionat incat, totul s-a structurat intr-un fel de suveica financiara. Subventiile pentru care statul sutinea diferenta de pret la energia termica, se transformau in profit pentru firmele minune, cum ar fi ECOGEN ENERGY si ECOGEN THERM.

ECOGEN THERM a incheiat anul financiar 2016 cu un profit net de 533.896 lei, anul 2017 cu un profit net de 541835 lei, pentru ca anul 2018 sa inregistreze o pierdere de 4922683 lei. Daca in 2016 si 2017  a avut ZERO SALARIATI, in 2018 figureaza cu UN SALARIAT. Probabil de aici vine pierderea…DIICOT SI/SAU DNA au obligatia sa dezlege misterul, mai ales ca de doua luni, ECOGEN THERM se afla in insolventa.

Daca in anul 2006 Vasile Mocanita spunea ca prin aplicarea Proiectului „Termoficare 2006-2009 calitate si eficienta” se vor reduce pierderile cu 85%, iar populatia va plati de 3-4 ori mai putin la energia termica, am simtit cu totii ca s-a intamplat exact invers. In fiecare a fost o majorare a pretului la energie, majorare care a atras un pret mai mare platit de populatie, dar si un cuantum majorat platit de Consiliul Local drept subventie… subventie care a devenit profit pentru ECOGEN si toata increngatura energetica a baietilor destepti condusi de Vasile Mocanita.

Din toata aceasta increngatura nu cred ca poate fi exclusa RAM Buzau, pionul care muta intre ECOGEN si Primarie, intre buzoienii buni de plata si adunatura pusa pe agoniseala.

Nu trebuie omis faptul ca, din anul 2011(pana in 2018 cand s-a pensionat), RAM Buzau a fost condus de Constantin Tacea (de fel din CA Rosetti), nimeni altul decat sotul doamnei Maria Tacea, cea care l-a inlocuit in functie la CET Braila pe Vasile Mocanita.

Actualmente, Constantin Tacea este ADMINISTRATOR – MEMBRU CONSILIUL DE ADMINISTRATIE la ECOGEN ENERGY !?!

La vremea cand Constantin Tacea a fost uns director la RAM Buzau, prin targ se vorbea ca a fost adus de un mare deputat, atunci de Buzau, acum de alt judet, deputat care ar fi fost coleg de facultate cu Tacea…

Oricare ar fi adevarul, chestiunea energiei termice de la Buzau pute tare rau si, cred ca se apropie o revolta urata din partea buzoienilor inca ramasi racordati la termoficarea orasului.

Pe de alta parte, se spune ca la mijoc ar putea fi si un scenariu prin care, cu sau sprijin, prin vointa populara buzoiana, de a se renunta la sistemul centralizat de incalzire, ECOGEN ENERGY ar deveni liber de sarcini si ar putea vinde un pachet barosan de actiuni…

 

FIASCO, FIASCO…FIASCO…nu stiu ce poate spune semnatarul HG care cuprinde programul „Termoficare 2006-2009 calitate şi eficienta” si  continuatorul 2010-2015…

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings