Spitalul Județean de Urgență, a implinit 50 de ani!

Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Buzău a sărbătorit, joi, aniversarea a 50 de ani de la înființare printr-un eveniment special organizat în Sala Mare a Consiliului Județean. La această întâlnire emoționantă au participat reprezentanți ai administrației locale și specialiști în medicină, printre care și prof. univ. dr. Mircea Beuran, șeful departamentului de Chirurgie Generală al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București.

Managerul SJU, Claudiu Damian, a subliniat importanța acestei aniversări: „Aniversăm astăzi 50 de ani de medicină şi dăruire la SJU, 50 de ani în care contribuţia fiecăruia dintre noi a reprezentat un pas spre o unitate spitalicească la standardele pe care ni le dorim. Ştim că mai sunt multe de realizat atât material cât şi uman, dar vă asigurăm că nu ne oprim şi încercăm să mergem către perfecţiune în acest domeniu în care nu avem voie să greşim”.

Profesorul Mircea Beuran, președinte al Academiei de Științe Medicale, a adus omagiu legăturii strânse dintre progresul înregistrat în chirurgie și județul Buzău: „Relaţia mea cu Buzăul este veche, din anul 1994. Atunci când eram director în Ministerul Sănătăţii într-un program al Băncii Mondiale erau mai multe judeţe, centre pe anumite tipuri de dezvoltare în sistemul medical… Un început în domeniul chirurgiei de urgenţă şi al traumatologiei s-a născut aici. Asta arată că peste tot în ţara aceasta sunt oameni luminaţi care nu au abandonat atât să se instruiască, cât şi să împingă ceea ce cunosc mai departe”.

Evenimentul a fost marcat de dezvelirea unei plăci comemorative ce marchează cei 50 de ani de funcționare a SJU, un gest simbolic aducând „Omagiu celor care, prin muncă, profesionalism și înțelegere umană, au asigurat și asigură continuitatea acestei unități medicale în slujba comunității”.

Istoria medicinei în județul Buzău începe în secolul al XVIII-lea, cu înființarea Spitalului Gârlași în 1792 de către Mina Minculeasa, al treilea spital din Muntenia după Colțea (1702) și Pantelimon (1750). Evoluția continuă cu Spitalul Județean „I.C. Brătianu”, inaugurat în 1896, marcând o etapă importantă în dezvoltarea infrastructurii medicale locale. Într-o cronologie detaliată, se menționează inițiativele de modernizare și extindere, inclusiv construcția Policlinicii orășenești în 1961 și inaugurarea Spitalului Județean actual în 1974, cu 714 paturi. De atunci, SJU Buzău a crescut prin diversificarea specializărilor, extinderea capacității de internare și modernizarea echipamentelor medicale.

În prezent, SJU Buzău rămâne o axă centrală în sistemul de sănătate local, adaptându-se constant nevoilor comunității și evoluțiilor medicale. Investițiile recente și planurile de dezvoltare reflectă angajamentul continuu pentru oferirea unor servicii medicale de calitate și accesibile tuturor buzoienilor.

Odată cu reabilitarea fostului Spital „I.C. Brătianu” într-un Centru Muzeal, Buzăul marchează nu doar progresul în domeniul sănătății, ci și conservarea patrimoniului cultural local. Acest obiectiv cultural este acum un pol de atracție pentru educație și promovarea valorilor istorice și culturale ale județului. SJU Buzău continuă să-și îmbunătățească în mod constant standardele și să asigure servicii medicale de înaltă calitate pentru toți pacienții săi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings