Slugi pentru bastani ?

Venitul minim garantat este una dintre formele de ajutor social acordate de stat, printre care se regăsesc şi alocaţia pentru susţinerea familiei (pentru familii cu venituri mici şi copii), precum şi ajutorul de încălzire (pentru persoane sau familii cu venituri mici, doar pe perioada sezonului rece). Atât patronii cât şi economiştii consideră că ajutoarele sociale nu sunt condiţionate suficient şi, practic, demotivează persoane apte de muncă, în special din mediul rural, să caute să se angajeze. De altfel, tot mai multe companii se plâng că nu găsesc suficienţi angajaţi.
Judeţu’ Buzău concentrează cei mai mulţi beneficiari de ajutoare sociale de genul venit minim garantat, la nivelul regiunii de dezvoltare din care facem parte, dar şi la nivel naţional, relevă o statistică bazată pe datele aferente lunii octombrie, cea mai recentă lună de raportare a Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS). Sunt nu mai puţin de 10.919 buzoieni care au încasat acest tip de sprijin social.
Pana de curand existau doua categorii de beneficiari: pe de o parte cei mai multi dintre cei aproape 11 mii chiar nu pot munci, au situatie aproape de extrem, iar venitul minim garantat reprezinta iesirea temporara dintr-o situatie dramatica; pe de alta parte, inca mai figureaza pe listele cu asistati si figuranti cu scarba de munca.
De un timp incoace, a aparut si o a treia categorie de beneficiari de venit minim garantat: slugile pentru bastani. Aceasta este cea mai selecta categorie si vine in sprijinul bastanilor care platesc slujitorii jumi-juma cu statul. Cica de numararea celor din categoria a treia s-ar ocupa cineva, dar nu spune nimic deoarece ii este teama de cineva care este cineva…