SERIE DE MANIFESTARI DE DRAGOBETE ȘI MĂRȚIȘOR ORGANIZATE DE CONSILIUL JUDETEAN
Consiliul Județean Buzău, prin instituțiile de cultură subordonate, organizează o serie de manifestări ce aduc în prim plan două dintre cele mai semnificative tradiții românești, Dragobete și Mărțișor. Activitățile prezintă buzoienilor importanța sărbătoririi iubirii și a noilor începuturi, în cultura noastră tradițională.
”Ca în fiecare an, vom sărbători românește atât iubirea, cât și venirea primăverii. Împreună cu instituțiile de cultură ce se află în subordinea Consiliului Județean Buzău, am pregătit evenimente ce se adreseasă tuturor buzoienilor și prin care ne dorim să aducem în atenția lor obiceiuri străvechi legate de Dragobete și de Mărțișor. Ne dorim să arătăm că iubirea, dincolo de forma de exprimare, a fost celebrată întotdeauna de poporul român, dar și că avem tradiții, precum Mărțișorul, ce a fost inclus în patrimoniul mondial UNESCO.”, a declarat președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.
Expoziții dedicate poveștilor de dragoste
Muzeul Județean Buzău organizează cea de-a IX-a ediție a evenimentului „Dragobete vs. Sfântul Valentin” și va marca Dragobetele printr-un ansamblu de activități culturale specifice, ce vor avea loc în data de 24 februarie 2024, la sediul Muzeului de Etnografie „Vergu-Mănăilă” din municipiul Buzău, strada Războieni, numărul 8.
În cadrul acestor activități culturale va fi vernisată expoziția temporară „Batista tradițională și rolul ei în limbajul nonverbal al dragostei”. Batista tradițională era prezentă în toate momentele importante din viața omului (de ex., nașterea, nunta, înmormântarea), însă unul din rolurile sale inedite era acela de mesageră a iubirii. Așa cum furca de tors, realizată cu multă migală de flăcăul îndrăgostit și dăruită fetei iubite, însemna intenția de căsătorie, tot așa batista, cusută cu delicatețe de către fată și dăruită băiatului iubit, avea semnificația unei declarații de dragoste. Mai multe detalii despre eveniment puteți afla accesând https://www.muzeubuzau.ro/?event=dragobete-vs-sfantul-valentin-editia-a-ix-a-2024.
La Galeriile de Artă Buzău poate fi admirată expoziția tematică „Povești de dragoste din satul buzoian”, organizată în colaborare cu Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău.
Dragobetele este o sărbătoare a dragostei, în care se celebrează bucuria întâlnirii dintre tineri. De aceea, în cadrul expoziției, vizitatorii sunt invitați la o călătorie în timp, urmărind
principalele etape ale unei nunți specifice Buzăului. Obiectele expuse pentru exemplificarea Nunții de la Buzău provin din comunele Bisoca, Brădeanu, Cernătești, Mânzălești,
Merei, Smeeni și Tisău.
Astfel, brazii de nuntă frumos ornamentați, pe care locuitorii din Bisoca încă îi mai confecționează la nunți, sunt aduși laolaltă cu o colecție de batiste de nuntă de la Brădeanu, oglinda de mireasă, fața de masă „de ținere”, plosca pentru țuică a vorniceilor, dar și fotografii vechi cu nuntași de la Tisău și Smeeni. Lada de zestre de la Cernătești, împreună cu o copie a unei foi de „dotă” din 1956, sunt aduse în atenția publicului vizitator.
Poveștile din satul buzoian merg mai departe, prin prezentarea unor scrisori de dragoste de pe front, o înduioșătoare corespondență din timpul celui de-al doilea război mondial, între Leonte Călin și soția sa Joița (Genica), locuitori ai satului Tisău. Pentru a parcurge întreaga colecție originală de scrisori, vizitatorii sunt invitați să viziteze Centrul Cultural de la Valea Sălciilor (Tisău).
În scopul promovării unor obiective turistice din județul Buzău ce vorbesc despre frumoase povești de dragoste (Crucea Fetii de pe Penteleu, Dealul Istrița, Crucea Manafului), au fost selectate cu sprijinul specialiștilor de la Biblioteca Județeană „Vasile Voiculescu” 4 povești: 2 balade închinate haiducilor Gheorghelaș și Năchită și iubitelor lor ce și-au sacrificat viața în haiducie alături de ei, legenda dealului Istrița, cu frumoasa poveste de dragoste dintre fata împăratului Carpat și Făt-Frumos, precum și povestea de dragoste dintre turcul Manaf ce a devenit creștin din dragoste pentru Maria, fata preotului din Greceanca (Breaza).
Inspirați de aceste povești de dragoste, elevii de la Liceul Tehnic Buzău – Școală Asociată UNESCO au realizat o serie de picturi ce pot fi admirate în cadrul expoziției, ce va fi vernisată pe 27 februarie, la 11:00. Accesul publicului la expoziție este liber.
La Teatru de Dragobete
Sâmbătă, 24 februarie, Consiliul Județean Buzău,
împreună cu Teatrul George Ciprian vă invită să sărbătoriți La Teatru de Dragobete.
De la ora 18:00 va avea loc un concert extraordinar
de jazz – JAZZIN’ LOVE – cu Adrian Nour & Band.
Sărbătoarea aduce o serie de surprize pentru îndrăgostiți, care vor avea ocazia de a imortaliza momentele zilei la „Poarta lui Dragobete”, special amenajată în foaier pentru acest eveniment