SE AUDE ? “Experimentala” nu se vinde!
Despre “Experimentala” Buzau, in ultimii ani s-au spus numai lucruri frumoase, s-a vorbit numai de bine, eforturile specialistilor concretizate in zeci de soiuri noi apreciate in tara si peste hotare fiind mediatizate in consecinta. S-a intamplat ca in ultimile zile, in spatiul public sa apara o serie informatii, dezinteresat sau nu, menite sa aduca grave prejudicii de imagine Statiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau.
In consecinta, dr.ing.Constantin Vlad, directorul Statiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau, vine cu precizarile legale si corecte pentru ca sa se inteleaga de catre toti buzoienii ca “Experimentala” are terenurile in siguranta deplina, iar cei care ravnesc la o bucata de teren din acea zona vor ramane doar cu gandul si speranta desarta.
Iata ce spune dr.ing. Constantin Vlad: “Conducerea Statiunii este asigurata de dr. ing. Costel Vinatoru o personalitate a legumiculturii romanesti, autor a unui numar impresinant de soiuri si hibrizi, dr. biol. Floarea Burnichi autor a numeroase lucrari stiintifice si autor a unui numar important de soiuri de legume, dr. ing. Constantin Vlad care a creat un numar important de masini agricole pentru legumicultura, autor a numeroase inventii. Acestia sunt membri in consiliul de administratie alaturi de reprezentantul Academiei de Stiinte Agricole si Silvice (ASAS) Bucuresti si al MADR.
In legatura cu terenurile intrate in proprietatea ASAS reamintim autorului acestui material, ceea ce s-a spus si in interviu insa nu s-a relatat, ca in anul 2012 la aparitia legii 165, care prevedea retrocedarea terenurilor unitatilor de cercetare indiferent daca sunt sub cladiri sau piste betonate, statiunea era in pericol sa fie desfiintata.
Academia de Stiinte Agricole si Silvice Bucuresti care coordoneaza activitatea de cercetare agricola din Romania a propus unitatilor de cercetare aflate in pericol, sa fie de acord ca ASAS sa preia unele suprafete ale acestora. In legea cercetarii Legea 45 este un articol care prevede ca academia are prioritate la retrocedarea suprafetelor unitatilor de cercetare, deci academia le putea lua si fara acordul acestora.
Propunerea a fost adusa la cunostinta Consiliului de Administratie, propunerea a primit doua voturi pentru (reprezentantul ASAS si MADR) si trei abtineri : Vlad Constnatin, Burnichi Floarea si Vinatoru Costel). Votul fiind considerat nedecis academia i-a chemat la discutii pe cei trei, le-a spus ca nu sunt obligati sa fie de acord insa le-a explicat care este pericolul, atunci toti trei au fost de accord cu propunerea academiei, care a promis ca terenurile vor fi date in administrare asa cum au fost date si de catre statul roman. Nu este adevarat ca s-a semnat contract de comodat pe un an asa cum seata in media buzoiana, nu puteam face asa ceva fara sa fie aprobat in Consiliul de Administratie.
Personal am fost de acord cu aceasta propunere intrucat mi-am dat seama de pericolul pierderii ternurilor, insa eu am un singur vot atat in Consiliul Stiintific cat si in Consiliul de Administratie, indiferent de parerea mea daca d-l Vinatoru si d-na Burnichi voteaza contra si eu votez la fel, pentru ca daca orice propunere nu este insusita si de dansii nu are sanse sa reuseasca.
Statiunea nu a avut in proprietate nici un metru patrat de teren, l-a avut in administrare si desi a fost lege ca nu se retrocedeaza terenurile unitatilor de cercetare aceasta lege a fost incalcata de mai marii zilei. Procesele castigate in anul 2009 au fost pierdute la recurs in 2010, s-a facut interventie la DNA si ni s-a raspuns ca sunt in lucru.
Dupa ce mi s-a incredintat conducerea unitatii in anul 2010 am continuat actiunile incepute de d-l Vinatoru si d-na Stefanescu si am reusit sa recuperam in jur de 40 ha.
In anul 2010 statiunea era in pericol sa se prabuseaca din cauza situatiei economice, era in pragul sarbatorilor de iarna si nu aveam nici un ban in cont, am reusit sa depasim acel impas cu mari sacrificii, in acel an am crescut veniturle numai din rasad de la 30.000 lei la 200. 000 lei, in anul 2016 am ajuns la 630.000 lei. Am inceput sa cultivam din nou terenurile de la ferme, am recuperat cinci cladiri vandute de ANAF din cauza datoriilor, am adus in 2012 datoriile la buget la zero si am scos de sub sechestru toate utilajele puse de ANAF sub sechestru.
Este bine de stiut ca din sase statiuni trei au disparut din cauza ca nu au mai putut sa plateasca salariile, noi am reusit sa le platim la timp, avem o forta de munca calificata, avem 11 cercetatori din care 8 sub 40 de ani, putem spune ca este cea mai puternica din cele trei ramase.
Eu, d-na Burnichi si d-l Vinatoru nu putem spune ca am avut concedii si programul de lucru nu se termina pentru noi la ora 16 niciodata.
Consider ca e pacat ca cineva oricine ar fi el sa arunce cu noroi in munca acestor oameni care isi dau sufletul pentru aceasta statiune.
De zece ani ne straduim sa convingem oamenii ca statiunea noastra exista, pentru ca au fost multe situatii in care oamenii se mirau ca mai existam si cineva incearca sa ne arunce din nou in bezna spunand ca statiunea se desfiintaza.
Membrii Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, sunt oameni cu CV-uri impresionante, profesori universitari, fosti directori de institute, fosti ministri, cercetatori si nu niste hoti care fura ternurile statiunilor. Acesti oameni au un crez si crezul lor este cercetarea nu imbogatirea si ne sprijina si ne reprezinta in parlament si ministere. Munca, valoarea si stradania acestor oameni trebuie apreciata la adevarata valoare si nu denigrata”, incheie dr.ing.Constantin Vlad, directorul Statiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau.