SASE ROBOTI DE DEZINSECTIE VOR MISUNA PRIN SPITALUL JUDETEAN

Consiliul Județean Buzău intentioneaza să acceseze fonduri nerambursabile pentru a dota Spitalul Județean cu echipamentele necesare eliminarii infecțiilor propasite in unitatea spitaliceasca. Valoarea totală a finanțării pe care autoritățile de la Buzău ar putea să o primească se ridică la 38.023.431,24 lei (inclusiv TVA), dintre care 2.793.243,24 lei (cu TVA) reprezintă contribuția Consiliului Județean Buzău pentru cheltuielile neeligibile. Data limită pentru depunerea cererii de finanțare este 30 noiembrie, iar data de implementare este mai 2024.

Anul trecut, la Spitalul Judetean Buzau era raportată o rată a infecțiilor nosocomiale de 0,96 la sută, în timp ce rata infecțiilor cu Clostridium difficile era de 0,069 la sută, iar cea cu microorganisme MDR (bacterii cu rezistență multiplă la antibiotice), de 0,35 la sută, dintr-un număr de 1.749 de probe de microbiologie analizate.

Un proiect avansat de Consiliul judetean prevede ca cea mai mare unitate spitaliceasca din judetul nostru să  ia o serie de măsuri prin care se va crește capacitatea de gestionare și prevenire a infecțiilor nosocomiale. 23 de saloane vor fi organizate cu un singur pat și grup sanitar, cu funcția de izolator pentru izolarea sau tratarea pacienților cu infecții asociate asistenței medicale determinate de germeni MDR în cadrul a mai multor secții. 19 izolatoare vor avea secțiile de Neurologie, Cardiologie, Chirurgie generală, Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), Urologie, Chirurgie plastică și arși, Ortopedie, Otorinolaringologie (ORL), Medicină internă, Nutriție, Pediatrie și Chirurgie pediatrică din Pavilionul Central al spitalului. Alte două izolatoare vor merge la Pavilionul Pneumoftiziologie, iar unul va ajunge în Pavilionul Boli Infecțioase, ambele aflate pe strada Plevnei.

Laboratorul de microbiologie din cadrul Spitalului Județean este prins în proiect pentru a fi dotat cu mai multe echipamente, care vor ajuta la depistarea bacteriilor periculoase, precum un analizor pentru identificare microbiană prin spectrometrie de masă MALDI-TOF, un echipament de incubare medii de cultură de capacitate mare și un analizor automat pentru hemocultură pentru detectarea unei probe pozitive mai rapid. Vor mai fi aduse și un sistem automat de identificare și testare a sensibilității la antibiotice și antifungice și un echipament automat rapid pentru antibiograme hemoculturi, însoțite de implementarea extinsă și uniformă a standardelor europene de interpretare .

Pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale la nivelul spitalului prin achiziționarea de echipamente și materiale sanitare performante, unitatea medicală ar putea primi 24 de lămpi UV-C mobile, câte 12 echipamente pentru dezinfecția suprafețelor, cu aburi și pentru dezinfecție prin nebulizare. Șase roboți de dezinfecție complet autonomi cu tehnologie UV-C, mașini de spălat cu barieră igienică, precum și echipamente pentru sterilizarea aparatelor pentru investigații endoscopice și bronhoscopice, cu dulap de păstrare igienică a fibroscoapelor sterilizate, vor fi, de asemenea, duse la Spitalul Județean. Acestea sunt doar câteva dintre echipamentele prinse în proiectul de hotărâre al Consiliului Județean, iar lista celor care vor apărea la unitatea spitalicească din Buzău este una destul de lungă.

Ce sunt robotii de dezinsectie ?

Ei nu fumeaza, nu cer spaga, nu co nsuma cafea si au  capacitatea de a dezinfecta o cameră de spital de mărime standard într-un timp foarte scurt, de aproximativ 15 minute, prin utilizarea luminii ultraviolete, precum și de faptul că o singură încărcare a unei unități permite dezinfectarea a peste 18 camere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings