SAPTE MINUTE despart MUZEUL JUDETEAN BUZAU de PREMIUL DASA
Nominalizarea pentru finala pentru premiul DASA acordat de Academia Europeană a Muzeelor a sosit la Buzău ca o recunoaștere a activităților din ultimii ani derulate de instituție. Tema competiției din acest an este „Oportunități de învățare”. Reprezentanții Muzeului vor merge în octombrie la Nicosia unde vor urca pe scenă la festivitatea de premiere DASA.
La începutul acestui an Muzeul Județean Buzău s-a înscris în competiția pentru prestigiosul premiu DASA, acordat în fiecare an de Academia Europeană a Muzeelor (E.M.A.) instituțiilor de profil din Europa.
Ca urmare a jurizării unui juriu internațional, Muzeul Județean a primit vestea că s-a calificat în marea finală, alături de alte 9 muzee europene.
Tema competiției din acest an este „Oportunități de învățare” iar muzeul a prezentat juriului și board-ului E.M.A. programele și proiectele care se înscriu în tema anului 2024.
Printre proiectele și programele înscrise se numără MuseumBus, Muzeul din cutie, ateliere vocaționale și pentru gestionarea emoțiilor dar și o serie de întâlniri în cadrul atelierelor de combatere a consumului de droguri și a bullyingului în școli.
De mai mulți ani Muzeul Județean Buzău a spart barierele unui muzeu clasic, neparticipativ și care doar oferă posibilitatea de a vizita și de a acumula informații.
Câștigătorul premiului DASA va fi desemnat în luna octombrie, iar reprezentanții Muzeului buzoian vor fi prezenți la ceremonie și vor avea la dispoziție 7 minute pentru a prezenta întregii Europe programul său de oportunități de învățare.
Academia Europeană a Muzeelor (EMA) este o Fundație non-profit, înființată pentru a acorda vizibilitate muzeelor la nivel internațional, pentru a promova cercetarea în domeniul muzeografiei și muzeologiei ca o activitate culturală la cele mai înalte standarde, pentru a oferi critici constructive și pentru a promova discuțiile despre noi expoziții și muzee, precum și pentru a difuza cunoștințe și idei din domeniul muzeologiei, în rândul specialiștilor. Scopul său este de a promova muzeele inovative, precum și muzeele tradiționale ca instrumente ale schimbării sociale.