Sapte ani fara liderul moral al scriitorilor buzoieni

Sambata, 5 mai, scriitorii buzoieni au comemorat sapte ani de la disparitia lui Gica Ene, cel care era considerat liderul moral al scriitorilor buzoieni. Asta spun scriitorii! Ce spun ziaristii?

 Putini isi mai reamintesc faptul ca, in anul 1990 Gica Ene a început o colaborare co cotidianul “Opinia” din Buzau unde si-a aratat in scrierile sale, cu o energie si un umor remarcabile, dezgustul său fata de vechea garda comunistă care a beneficiat de transferul de putere rezultat în urma Revolutiei anti-comuniste din Decembrie 1989. Colaborarea cu ziarul Opinia a insemnat alaturarea de o echipa de ziaristi entuziasta, o echipa care voia sa dea Buzaului o altfel de fata. A reusit ceva, dar nu mare lucru! Asta a fost si marele regret al celui comemorat, dupa cum recunostea in „Rondel in tara Nimanui”:…”Nici vorba nu mai poate fi azi fapta/ In tara ta, ajunsa-a Nimanui…Nu-mi mai vorbi deloc.Nici chiar in soapta!”

„Carevasazica”, au trecut sapte ani de la disparitia fizica a lui Gica Ene. Sambata, spre seara, pe o bancuta din parcul Sfintii Ingeri, am schimbat cateva cuvinte cu scriitorul Marin Ifrim. El venea de la comemorare, eu…mergeam la o inmormantare…Ma tot batea gandul sa-l intreb pe Marin: Si Gica ce-ar fi zis vazadu-va in jurul mormantului ? N-am intrebat! Oricum, raspunsul, greu de anticipat, pentru ca Gica Ene era imprevizibil, umorul sau fiind adaptat la situatia de moment. Sunt sigur ca mi-ar fi spus: maestre, cauta  „Rondelul prostiei agresive” in „INTRAREA IN EUROPA sau Tarfa si sertarul”. Am cautat…si iata ce spunea Gica Ene:”Prostia pura e si agresiva. O demonstreaza astazi orice prost. In bezna si in ura adapost/Isi afla prostu-n veci si deopotriva…Prostia asta-i agresiva.”

Poet si prozator
De asemenea, publicist si eseist.

S-a nascut la 16 octombrie 1950 in Caldarasti (Buzau).

Provine dintr-o familie de tarani. Dupa studiile liceale terminate la Buzau, a absolvit in 1973 Facultatea de Filologie a Universitatii din Bucuresti (sectia limba si literatura romana – limba si literatura franceza), cu o teza de licenta despre poezia lui G. Bacovia.

In perioada studentiei frecventeaza cenaclul “Junimea” al filologiei bucurestene, condus de criticul si istoricul literar Ovid S. Crohmalniceanu. intre 1970 -l973 este redactor si colaborator al revistei-afis “Noii”, alaturi de Ioan Flora, Mircea Nedelciu, Gheorghe Iova, Gheorghe Craciun, Ioan Lacusta, Constantin Stan si Sorin Preda.

Dupa terminarea facultatii activeaza in cenaclurile buzoiene “Viata Buzaului” si “Vasile Voiculescu”. Dupa 1990 este redactor fondator al saptaminalului “Carevasazica” si redactor la ziarele “Opinia” si “Muntenia” din Buzau.

Debuteaza publicistic cu poezie in 1970, in revista “Luceafarul”.

Debutul editorial are loc in 1983, in antologia de proza scurta alcatuita de Ovid S. Crohmalniceanu, Desant ’83 (Ed. Cartea Romaneasca).

Colaboreaza cu poezie, proza si articole teoretice si de opinie la: “Romania literara”, “Luceafarul”, “Vatra”, “Echinox”, “Forum studentesc”, “Contrapunct”, “Suplimentul literar-artistic al «Tineretului liber»”, “Adevarul literar si artistic”, “Opinia”, “Opinia literara”, “Carevasazica”, “Carnet literar”, “Muntenia” si altele.

Dupa debutul editorial in antologia Desant ’83, publica volumele de versuri Intrarea in Europa sau Tirfa si sertarul (Ed. Nadar, 1992); Starea de dizgratie (Ed. Si, 1995); Eu, dizgratiarul (Biblioteca Judeteana “Vasile Voiculescu”, Buzau, 1997). in continuare, publica urmatoarele carti de proza: O spovedanie a textului (Ed. Paralela 45, 1999); Aromanul Trandafirului (proza scurta) (Ed. Paralela 45, 2000). Este prezent in antologia Generatia ’80 in proza scurta, alcatuita de Gheorghe Craciun si Viorel Marineasa (Ed. Paralela 45, 1998) si in sectiunea antologica a volumului Experimentul literar romanesc postbelic (Ed. Paralela 45, 1998).

Este detinatorul premiului pentru proza scurta al revistei “Echinox” (1984) si al premiului ASPRO pentru proza scurta (1999).

Lucreaza ca si profesor de limba si literatura romana la Liceul teoretic din localitatea Pogoanele (Buzau) si redactor la revista “Scoala buzoiana”.

Este membru fondator al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania -ASPRO si membru al Asociatiei Scriitorilor si Ziaristilor Profesionisti din Buzau.

Au formulat opinii critice asupra scrierilor autorului: Ovid S. Crohmal-niceanu (in prefata la volum Desant ’83); Nicolae Manolescu – Proza de miine (“Romania literara”, nr. 52/1983); Cornel Ungureanu – Desant ’83 (“Orizont”, nr. 3/1984); Comeliu Stefan (“Opinia”, aug. 1995); Comei Moraru (“Vatra”, nr. 6/1996); Simona Popescu (“Cartea”, fete. 1996); Cristina Ionica – Gravitate si joc (“Observator cultural”, nr. 15/2000); Ion Bogdan Lefter – Textul: actiune si spovedanie (“Observator cultural”, nr. 34/2000); Gheorghe Craciun – Ene si o jumatate de veac (“Observator cultural”, nr. 34/2000); Vasile Andru, Adrian Dafir s.a.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings