SAMBATA MORTILOR…

SAU Moșii de Toamnă 2020: Care sunt tradițiile din această zi?

În fiecare toamnă, înaintea începerii Postului Crăciunului, românii respectă o sărbătoare extrem de importantă. Sâmbăta Morților sau Moșii de Toamnă este o sărbătoare în care se pomenesc toți cei care au trecut în neființă.

De obicei, Moşii de toamnă pică în prima sâmbătă a lunii noiembrie, adică pe data de 7, însă potrivit calendarului ortodox, anul acesta se fac pomenirile celor adormiți pe 31 octombrie 2020.

În biserici au loc slujbe, iar gospodinele împart pachete cu mâncare, colaci și colivă celor săraci. În plus, se aprind lumânări și tămâie care semnifică atât lumina credinţei, dar şi a faptelor bune ale celui comemorat.

Ortodocșii duc la biserică în ziua praznicului, pentru a fi sfințite, colivă, prescură, o sticlă de vin și pachetele cu alimente pe care rudele celor adormiți le împart după slujbă. Coliva este cel mai important preparat pentru astfel de sărbători, alături se pune colacul împletit și pachetele ce se vor împărți. De asemenea, creștinii aduc tămâie, cărbuni și un prosop și le dau preotului la Sfânta Liturgie din Sâmbătă Morților.

Conform tradiției populare, în această zi sufletele celor adormiți coboară pe pământ, de aceea se dă de pomană mâncare gătită. Tot din popor se spună că în această zi este bine de evitat să mergi la fântână. De asemenea, trebuie să te ferești de răscrucile de drumuri izolate, întrucât pe acolo trec duhuri necurate și vei avea ghinion până la sfârşitul anului.

În Sâmbăta Morților nu se fac vizite decât dacă duci de pomană.

Potrivit Adevărul, acelaşi lucru îl explică şi pr.lect.dr. Marian Mihai: „La fiecare Sfântă Liturghie preotul când iese cu Cinstitele Daruri în mijlocul bisericii pomeneşte pe strămoşi, moşi, părinţi, fraţi şi surori şi pe toţi cei adormiţi din neamul nostru. Conştientizăm şi ştim că atunci când plecăm din lumea aceasta nu facem altceva decât să ne adăugăm la neamul nostru, la cei care au plecat din lumea aceasta.’

Pe parcursul întregului an calendaristic există patru sărbători de Moși: moşii de primăvară (de Măcinici), moşii de vară (sâmbăta dinaintea Rusaliilor), moşii de toamnă (în prima sâmbătă din noiembrie), moșii de iarnă (sâmbata dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne pentru Postul Paştelui).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings