SA VOTAM SANATOSI !

Peste o lună de zile, în 25 mai, românii își vor alege reprezentanții în Parlamentul European. Româniaeuroparlamentari va avea, în viitoarea legislatură a PE, 32 de mandate, faţă de 33 în prezent. Candidaturile pentru PE au devenit defintive în data de 16 aprilie. Pe ce se bat? Pe un loc in noul Parlament European pentru care sunt organizate alegeri in luna mai 2014. Au pentru ce sa se bata? Cu siguranta ca da. Remuneratia bruta a unui onorabil europarlamentar european este de de 7 956,87 Euro/lunar, adica 6 200,72 Euro venit net. 

La aceasta suma se adauga indemnizatia zilnica pentru prezenta la reuniunile oficiale ale Parlamentului European, 304 Euro/zi de prezenta (pentru acoperirea cheltuielilor de cazare, masa, etc), aceasta insemnand, grosso modo, in conditiile in care ei lucreaza in medie cam trei zile pe saptamana si, in conditiile unei participari normale la reuniunile de lucru, o suma suplimentara in jur de 2 500 Euro/luna.
Aceasta ne aduce la un venit net de aproximativ de 8 000 Euro pe luna.
Cazare, masa si transport pentru misiuni in toate colturile lumii
Nu e tot, caci, la nevoie, europarlamentrul european e nevoit sa efectueze misiuni in toate colturile lumii (cu mic dejun si cheltuieli de deplasare platite din banii contribuabilului european), perioada in care primeste o diurna de 298 Euro/zi.
Plus: deplasarile din tara de origine catre si de la Bruxelles si Strasbourg sunt acoperite de Parlamentul European pentru voiaj in clasa business pe avion, clasa I pe tren sau o suma forfetara de 0.50 Euro/km daca se deplaseaza cu masina.

Acestea sunt avantajele domnilor europarlamentari. Problema e cu totul alta. Daca ei o duc nesperat de bine, pentru noi situatia este tot mai dificila, cosul zilnic a ajuns o punguta, iar in cel mai scurt timp o sa ramana cat putem retine in palma. In aceste conditii este firesc sa ne intrebam DE CE SA-I VOTAM ? Mai jos ii prezentam pe aspirantii la diurna de 300 de euro/zi, adica dublul salariului minim pe economie…

MAREA ALIANTA…

Potrivit sondajelor de opinie, care creditează alianța PSD-UNPR-PC cu o medie de 35% din voturi, această alianță poate obține în jur de 13-14 locuri în Parlamentul European.

Pe listele acestei alianțe, primul loc este ocupat de actualul europarlamentar PSD Corina Creţu. Ocupanta primului loc pe listele PSD a avut un singur raport, potrivit site-ului Parlamentului European. A avut 61 de amendamente şi a adresat 123 de întrebări. Locul al doilea este ocupat de senatorul PSD Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei.

Pe locul al treilea se află europarlamentarul Cătălin Ivan.

Următoarele poziţii sunt ocupate de doi politicieni care au preferat Parlamentul European în dauna unor locuri în Guvern: fostul ministru al Comunicaţiilor Dan Nica şi fostul ministru al IMM-urilor Maria Grapini. Aceasta din urmă nu a luat măsuri de relansare a IMM-urilor şi a apărut în presă mai mult în urma unor greşeli de exprimare. Au primit, de asemenea, locuri eligibile senatorul UNPR Damian Drăghici şi europarlamentarul Daciana Sârbu, soţia premierului Victor Ponta.

Pe locurile următoare se află Ioan Mircea Paşcu, Viorica Dăncilă şi Sorin Moisă, adjunctul şefului de cabinet al comisarului european pentru Agricultură.

Pe locul 11 se află eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, urmat de colegul Claudiu Ciprian Tănăsescu, de Doru-Claudian Frunzulică (UNPR), secretar de stat la Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine.

 EXMATRICULATII…

Obiectivul PNL este acela de a obţine opt mandate de europarlamentari, însă liberalii ar trebui să obțină 23% din voturi. Potrivit sondajelor, PNL are în jur de 18% ceea ce i-ar permite să obțină șase locuri eligibile.

Lista PNL va fi deschisă de Norica Nicolai şi în prezent europarlamentar.Norica Nicolai are 112 luări de cuvânt în plen şi două rapoarte. Pe locul doi se află Adina Vălean, soţia liderului PNL Crin Antonescu. Ea are la activ 37 de luări de cuvânt în plen şi patru rapoarte. Următoarea clasată este Ramona Mănescu, soţia secretarului general Rareş Mănescu. Ea a fost europarlamentar între 2009 şi 2013, când a renunţat pentru a ocupa portofoliul Transporturilor în Guvernul Ponta. Pe locul patru se află Cristian Buşoi – şi el europarlamentar până în 2013, când a fost numit în fruntea CNAS.

Un loc eligibil a obţinut şi europarlamentarul Renate Weber, deşi relaţiile sale cu conducerea partidului nu au fost cele mai bune. Locul şase pe lista PNL este ocupat de Eduard Hellvig, europarlamentar din septembrie 2013 şi fost ministru al Dezvoltării în Guvernul Ponta I.

FRATII DE PUNTE…

Democrat-liberalii ar putea lua și ei lua în jur de cinci locuri în PE. Primul loc este ocupat de actualul europarlamentar Theodor Stolojan, care are patru rapoarte, 95 de luări de cuvânt în plen şi cinci întrebări. Locul al doilea este ocupat de Monica Macovei, unul dintre cei mai activi membri ai Parlamentului European, cu 40 de rapoarte, 484 de luări de cuvânt în plen şi 163 de întrebări parlamentare.

Pe locurile următoare sunt, de asemenea, doi europarlamentari: Traian Ungureanu şi Marie Jean Marinescu. Pe listă se afla si Daniel Buda, liderul PDL Cluj care pe vremea când era preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor a sprijinit o serie de iniţiative controversate, cum ar fi posibilitatea avocaţilor parlamentari de a apăra în procese de corupţie.

PMP ar putea obține două locuri în Parlamentul European. Pe lista PMP, pe primele locuri se află Cristian Preda, Siegfried Mureşan, Teodor Baconschi, Cristian Petrescu.

SI DD SI UDMR

Primele două locuri pe lista de candidaţi UDMR pentru Parlamentul European, considerate eligibile, sunt ocupate, în ordine, de actualii deputaţi europeni Iuliu Winkler şi Sogor Csaba. Dan Diaconescu şi preşedintele PP-DD Simona Man ocupă primele locuri pe listele acestui partid pentru alegerile europarlamentare. Pentru partidele politice pragul electoral este de 5%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings