S-A VANDUT „PREJUDICIUL” LUI BOSCODEALA ?

Situatia se poate complica in cazul prejudiciului din Dosarul Orizont, in sensul ca, in baza aprobarilor CLM, parte din terenul in litigiu a intrat in posesia noilor proprietari.
Fostul primar al municipiului Buzău, Constantin Boşcodeală, a scăpat de o condamnare în dosarul Orizont, însă a fost obligat de instanţă să plătească, împreună cu ceilalţi inculpaţi, prejudiciul în cauză. Fostul primar Constantin Boşcodeală a scăpat de răspunderea penală în Dosarul Orizont, au decis joi magistraţii Tribunalului Dâmboviţa. Potrivit sentinţei pronunţate pe fond, Boşcodeală, împreună cu ceilalţi doi inculpaţi din dosar, Viorica Stana şi Nicolae Trandafir au de plătit împreună peste 5 milioane de lei, sumă ce reprezită contravaloarea lipsei de folosinţă a terenului în litigiu. Instanţa a hotărât, de asemenea, să menţină sechestrul asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea celor trei inculpaţi Constantin Boşcodeală, Viorica Stana şi Nicolae Trandafir. Soluţia nu este definitivă, toate părţile din dosar, procurori, inculpaţi şi părţile civile putând să atace decizia cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. În soluţie se arată că Instanţa a constatat că faptele s-au prescris, anume infracţiunea de abuz în serviciu, dar judecătorii au precizat că infracţiunea a fost săvârşită, de aceea au hotărât ca, pe latură civilă, să-i oblige pe cei trei la plata unor despăgubiri către Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare legumicolă Buzău. Totodată, incupaţii vor avea de plătit Agenţiei Domeniilor Statului suma de 531.062 lei. Faptele pentru care cei trei inculpaţi din dosarul Orizont – Constantin Boşcodeală, Viorica Stana şi Nicolae Trandafir – au fost trimişi în judecată, datează din 2001.
PREJUDICIU. Procurorii anticorupţie au susţinut că cei trei au făcut posibilă trecerea unei suprafeţe de 33 hectare teren arabil, din domeniul public al statului, în domeniul privat al municipiului Buzău, de la Staţiunea de Cercetare pentru Legumicultură Buzău, şi că, potrivit legii, suprafaţa nu putea face obiectul unei asemenea operaţiuni. Anchetatorii au încercat să arate că „s-a urmărit un alt scop decât reconstituirea efectivă a izlazului comunal al municipiului Buzău. Această punere în aplicare a reprezentat doar o modalitate menită să îmbrace într-un aspect de legalitate împrejurarea că Primăria Municipiului Buzău – reprezentată de inculpatul Boşcodeală Constantin Octavian – a obţinut o suprafaţă de teren mult mai valoroasă din punct de vedere al amplasamentului, situată în imediata apropiere a cartierelor oraşului, pe care să poată fi construite obiective economice de către investitori (aşa cum s-a şi întâmplat în realitate) şi nu într-o zonă de la intrarea în municipiu, lângă o cale ferată unde se aflau – de fapt – terenurile S.C. SERIBUZ SA ce ar fi trebuit predate şi care prezentau un potenţial economic scăzut.” Rechizitoriul mai făcea referire la un prejudiciu adus statului cu valoarea de 12.720.000 lei, reprezentând contravaloarea terenului de 33 hectare.
CUI S-A VANDUT TERENUL ?
Se pare ca situatia legata de prejudiciu se complica. Si asta deoarece, din toamna anului 2016, pana in luna iunie 2017, parte dintre terenul de 33 hectare s-a vandut catre proprietarii de imobile din cartierul Orizont. Vanzarea s-a facut cu acordul consilierilor locali. Nimeni nu a spus daca vanzarea a fost legala s-au nu, insa ramane suspecta retragerea de pe ordinea de zi a sedintei CLM din luna iulie 2017, a nu mai putin de 28 proiecte de hotarare privind vanzarea catre proprietarii din Orizont a suprafetelor aferente constructiilor.