POLITIA SCOLARA IN PRIMA ZI DE SCOALA
Potrivit ministrului de Interne, Politia Siguranta Scolara va fi formata dintr-un numar de 270 de politisti, organizati la nivelul Inspectoratului General al Politiei Romane, la nivelul Politiei Capitalei si a inspectoratelor de Politie din fiecare judet.
Politia Siguranta Scolara va avea o subordonare centrala, iar obiectul ei de activitate este strict legat de asigurarea protectiei si sigurantei elevilor si a cadrelor didactice.
Noua structura va preveni si combate violenta in scoala, cu accent pe fenomenul de bullying si actelor de violenta intre elevi, in interiorul scolilor cat si in proximitatea acestora.
Va monitoriza masurile de siguranta, va analiza fenomenele infractionale din fiecare scoala, va identifica riscurile si problemele specifice fiecarei unitati de invatamant.
Politia Siguranta Scolara va coordona toate actiunile de combatere a infractionalitatii si va dispune prezenta politistilor de ordine publica, politistilor de la rutiera, a jandarmilor si a politistilor locali, pentru buna functionare a scolilor, in conditii de siguranta.
Politia Siguranta Scolara va coopera cu unitatile de invatamant si cu autoritatile locale in vederea combaterii fenomenului criminogen din scoli si va actiona in comun cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne pentru combaterea infractionalitatii juvenile, a criminalitatii organizate, respectiv a traficului de persoane si a traficului de droguri.
Pentru o buna comunicare cu toti factorii implicati in acest demers, va colabora cu ONG-urile, conducerea scolilor, autoritatile locale si comitetele de parinti, pentru prevenirea si combaterea infractionalitatii.
In vederea realizarii acestor obiective si a altor atributii, Politia Siguranta Scolara va pune in aplicare un plan de actiune la nivel national, unul la nivel judetean si un plan de actiune la nivel local pentru anul scolar 2020-2021.
Se va actiona punctual pe unitate de invatamant
Politia Romana are in prezent politisti care se ocupa de prevenirea infractionalitatii, inclusiv cea a infractionalitatii din scoli. De altfel, structura nou infiintata va folosi politistii care se ocupa deja de astfel de cazuri.
Cel mai probabil, in perioada urmatoare vor fi angajati psihologi, avand in vedere ca in cazurile grave se impune consilierea psihologica a elevilor.
Se va actiona punctual pe unitate de invatamant. Adica, daca intr-o scoala sunt probleme cu absenteismul si multi in elevi sunt in pericol sa abandoneze scoala, atunci campania de prevenire pe astfel de cazuri se va face in scoala respectiva.
De asemenea, daca in alta unitate de invatamant sunt probleme cu drogurile, de exemplu, sau au fost semnalate cazuri de bullying, atunci politistii vor actiona acolo in acest sens.
Tot Politia Siguranta Scolara poate interveni si in cazuri de violenta in familie. Cadrele didactice pot anunta atunci cand un elev vine vanat la scoala, iar ranile nu par sa fie de la o harjoneala nevinovata intre copii.
De asemenea, daca la inceputul anului scolar, la o scoala se observa ca sunt multi parinti care se strang la poarta pentru a-si lasa copiii, se poate cere un numar mai mare de jandarmi in zona daca se observa o tulburare a ordinii publice.
Chiar se poate cere un numar mai mare de politisti rutieri pentru fluidizarea traficului, in zona unei scoli in care foarte multi parinti isi aduc copiii cu masinile la cursuri si astfel incurca circulatia.
Politia Siguranta Scolara va functiona din prima zi a anului scolar 2020-2021.