Platile nationale pentru ovine si sectorul vegetal

SCAD…PANA NU S-OR MAI DA DELOC!

Saptamana trecuta a avut loc conferinte pe tema “ Politica Agricola Coumna si contributia sa la realizarea obiectivelor Strategiei 2020ovine din perspectiva Romaniei”, eveniment organizat de Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania. Invitatul principal a fost eurodeputatul Rares Niculescu dar acesta nu a catadicsit sa vina la conferinta, obisnuit fiind probabil cu chiulul cel de toate zilele manifestat intens in randurile politicienilor.

Vestile proaste le-am primit insa de la secretarul de stat Achim Irimescu, care a declarat ca platile nationale vor fi din ce in ce mai mici. Astfel, in sectorul vegetal pentru anul acesta agricol se vor acorda numai 27 euro/ hectare iar la bovine fondul alocat scade la 27 milioane de euro. PNDC – ul din sectorul vegetal, adica subventia la hectar acordata de statul roman va fi doar de 27 euro. La acestia insa se adauga cei de la Uniunea European care vor fi in cuantum de 140 euro, bani la care mai mult ca sigur se va aplica acel coeficient de reducere liniara si pan la urma nu mai ramanem decat cu cel mult 150 euro.

Diminuarile pentru subventii nu se opresc aici. Ele continua pana nu se vor mai acorda deloc. Deoarece suntem in perioada de crestere graduala a fondurilor europene, incepand din 2016 statul nu va mai acorda deloc acel PNDC, nici macar pentru sectorul vegetal. Chiar dacă reforma nu mai prevede acordarea de plăți complementare, în cazul României, pentru că se modifică schema de plăți la nivel european, mai este o speranță. Potrivit spuselor lui Irimescu, mai mult ca sigur, reforma nu se va aplica de la 1 ianuarie 2014, ci se va aplica mai degrabă de la 1 ianuarie 2015.

Scaderi importante vor inregistra si subventiile pentru bovine. Daca in anul 2012 s-au alocat in total 219 milioane euro, pentru 2013 sunt prevazute doar 192 milioane euro. In fiecare an fondurile vor fi micsorate intrucat vor creste acele fonduri dispuse de Uniune Europeana. Secretarul de stat a mai afirmat ca pentru moment reducerea nu este atat de mare. Asta, desigur, in opinia dansului, ca daca intrebam un agricultor care munceste din zori si pana in seara pe camp sau trudeste sa scoata gunoiul de la animale, alta ar fi opinia lor.

Totusi reprezentantii romani spera ca aceasta nou Politica Agricola Comuna nu se va implementa din ianuarie 2014 ci posibil din 2015. Dar daca in loc sa gasim solutii viabile reprezentantii nostri de varf asteapta la mila altora si probabil ridica  rugaciuni spre cer ca nenorocirea sa nu se intample, mai bine s-ar lasa de meserie. Inca mai speram totusi ca pe viitorul apropiat sa auzim vesti mai bune.

 

Irina Minea

Privacy Policy Settings