PAMFIL SEICARU, ZIARISTUL INEGALABIL

Miercuri, 17 aprilie, la sediul Fundatiei „Sfantul Sava”,  jurnalistii buzoieni membri ai UZPR au avut o intalnire de lucru, ocazie cu care au fost luate o serie de hotarari extrem de interesante pentru toti jurnalistii si nu numai. In primul rand, s-a stabilit ca Filiala UZPR Buzau sa adopte numele FILIALA”PAMFIL SEICARU”.

Desi breasla jurnalistica buzoiana nu scapa niciun prilej deosebit in care sa nu vorbeasca despre cel mai mare ziarist roman din perioada interbelica, omul care a pus bazele modernismului jrnalistic dintre cele doua razboiae mondiale si dupa, ne facem datoria sa-i dam cuvantul marelui maestru buzoian:

„Mă numesc Pamfil Șeicaru, născut în anul 1894, luna aprilie, ziua 18, in satul Tabarasti de langa Buzau… Am intrat în presa cotidiană în aprilie 1918, după ce am fost demobilizat și de atunci am continuat să fiu comentator al evenimentelor politice interne și externe, colaborând succesiv la diverse ziare și reviste. În 1923 am fost angajat la ziarul Cuvântul, ca șef-redactor, proprietar fiind ing. Titus Enacovici. Articolul de fond (leit articol) era semnat de mine. În anul 1924 am fost ales președinte al Sindicatului ziariștilor. În 1927 am demisionat de la ziarul Cuvântul si am luat conducerea ziarului Curentul, al unei societăți anonime, unde am funcționat ca director și redactor-șef… Din ianuarie 1927 și până la 9 august 1944, când am plecat din țara, articolul de fond era semnat de mine. Am fost ales de trei ori ca deputat independent în Parlamentul țării…”

Asadar, joi, 18 aprile 2019, se implinesc 125 de ani de la nasterea lui Pamfil Seicaru, probabil cea mai puțin mediatizată personalitate a perioadei interbelice în cultura românească, deși Șeicaru a fost cel mai mare gazetar dintre cele două războaie mondiale. Pamfil Seicaru a disparut, fizic, dintre noi la data de 21 octombrie 1980, la Munchen.

Cu citatele lui Pamfil Seicaru am  umple sute de pagini si, in consecinta, nu putem sa va retinem atentia prea mult. Insa, ca semn de respect pentru meseria de jurnalist reamintim doar doua: “Gazetăria este un gen bastard, produs al întâlnirii social-politicului cu literatura.””Călimara unui gazetar de luptă nu poate fi umplută cu apa sălcie a amabilităţilor.”

Ca omagiu fata de cel mai mare ziarist buzoian, FILIALA UZPR ”PAMFIL SEICARU”, a hotarat ca incepand cu data de 18 aprilie  si pana la data de 21 octombrie 2019, sa initieze o serie de manifestari si actiuni dedicate ziaristului inegalabil Pamfil Seicaru. Dintre actiunile ce se vor derula pe timpul celor sase luni, dezvaluim doar initierea proiectului de lunga durata ce va purta denumirea de CENTRUL DE FORMARE SI DOCUMENTARE „PAMFIL SEICARU”.

Membrii filialei au multumit anticipat Consiliului Judetean Buzau, Bibliotecii Judetene „Vasile Voiculescu”, Primariei Buzau, Inspectoratului Scolar si Primariei Comunei Galbinasi pentru promisiunea de sustinere a manifestarilor. Totodata solicita colegilor din presa sa li se alature pentru ca avem misiunea sa ne alaturam predecesorilor nostri inscrisi pe lista de ZIARISTI PATENTATI „Made in Buzau”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings