O BOMBA STA SA EXPLODEZE IN INVATAMANTUL BUZOIAN

Un scandal de proportii pare sa acapareze invatamantul buzoian! Totul a pornit de la un flagrant organizat in toamna anului trecut.
Flagrant cu iz de… batuta
Atunci,directorul Scolii de Arte si Meserii de la Vernesti, inginerul Viorel Miritescu, a fost arestat intr-un dosar de trafic de influenta si complicitate la trafic de influenta. Cazul in sine a vizat promovarea probelor la examenul de bacalaureat din anul 2013 si 2014. Denuntatorul in acest caz a fost solistul de muzica populara Valentin Ghencea, un absolvent caruia i-a cerut spaga pentru a trece examenul de bacalaureat. Cazul a fost relatat de presa la vremea respectiva. Mai putin cateva amanunte. Intalnirea dintre Miritescu si Ghencea a avut loc pe varianta de la fabrica de bere spre Maracineni. Pe timpul discutiei, Miritescu s-a prins ca Ghencea este echipat cu tehnica speciala. Speriat, inginerul instructor a inceput sa smulga tehnica de pe tanarul cantaret. De teama, Ghencea s-a ascuns in WC-ul unui service unde a fost tinut sub sechestru pana la interventia organelor abilitate.
La vremea respectiva, reprezentantii Parchetului de pe langa Tribunalul Buzau nu au oferit informatii despre identitatea persoanelor in cazul carora a fost inceputa urmarirea penala, motivandu-se ca ancheta este in curs. Se mai cunostea faptul ca alaturi de Miritescu sunt cercetate, in calitate de inculpati, alte trei persoane, insa nu existau informatii daca sunt din aceeasi unitate scolara.
Inginerul “rezolva” solistul talentat
Inginerul Viorel Miritescu printre altele si instructor auto, este cunoscut in Buzau ca fiind persoana care putea ,,rezolva” orice legat de anumite examene sau documente. Tanarul agresat, Valentin Ghencea este solist de muzica populara, component al ansamblului Plaurile Mioritei al Centrului de cultura si arta Buzau. El a castigat numerase premii la festivaluri nationale de folclor, fiind unul dintre cei mai talentati tineri solisti buzoieni.
Doua licee implicate
Pentru presa, cazul a intrat intr-o faza latenta, in sensul ca nimeni nu a mai urmarit firul evenimentelor. In schimb, organele de cercetare si-au continuat treaba luand la verificat toate lucrarile de bacalaureat de la Liceul Nenitescu. Rezultatele cercetarilor sunt infioratoare si vor zgudui din temelii invatamantul buzoian. Nu mai putin de 100 de lucrari au fost fraudate cu implicarea directa a membrilor comisiei. Lucrarile au fost luate acasa de catre membrii comisiei unde au fost refacute si depuse a doua zi. “Berbecii” de profesori n-au fost in stare sa faca lucrarile in asa fel incat sa fie diferite, multe dintre lucrari fiind trase la “indigo”, un fel de copy paste cu scris de mana de profesor. De mentionat ca erau luate acasa numai lucrarile care intruneau frazele, cuvintele ori insemnele codificate intre elev si profesor. Lucrarile de la Liceul Nenitescu au fost preluate de o comisie de la Liceul 7, institutie scolara care avea sarcina sa le stocheze si sa le tina sub cheie. Numai ca aici s-a continuat exodul lucrarilor si s-a amplificat fenomenul de frauda.
Cinci profesori renumiti implicati in scandalul BAC-ului
Cazul este pe departe de a fi incheiat, nu mai putin de cinci profesori renumiti din urbea noastra fiind implicati in fraudarea examenelor despre care facem vorbire. Trebuie sa mai fac precizarea ca la examenele de bacalaureat, comisiile sunt formate din profesori de la alte licee si nu de la cel care este gazda. Mai mult, intre membrii comisiilor au intervenit o serie de discutii aprinse, discutii care au ajuns si la urechile noastre. Si, din toata aceasta tevatura, nu poate fi omis izul de interes politic. Mai mult, pana la definitivarea anchetei, profesorii implicati nu vor mai putea suporta stresul si vor rabufni. Mai intai pe la colturi, acolo unde sunt asteptati, in primul rand, de noi cei din presa…