NU MAI PLANGE, CARMEN…

DEOCAMDATA, ZERO…NEBARAT
NU MAI PLANGE, CARMEN…
ZERO lucrari finalizate si 3 localitati cu lucrari in derulare la nivel de UAT, acesta este bilantul autohton din procesul de cadastrare derulat prin Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară. Acesta poate fi si motivul pentru care Prefectura Buzau se afla intr-o situatie disperata, iar prefectul Carmen Ichim a ajuns sa verse lacrimi in fata presei. Mai mult, Carmen Ichim este singurul prefect care, in cele trei luni de mandat, a amnintat de trei ori cu demisia.
In fapt, prefectul Carmen Ichim se afla in situatia de a culege „roadele” predecesorilor, trei dintre ei beneficiari de dosare mai voluminoase decat arhiva Prefecturii. Se spune ca scimbarea sefului este bucuria angajatilor. Prefectii vin si pleaca, angajatii raman si-si rezolva treburile. Sistemul functioneaza, iar cei care au incercat sa-si omoare curiozitatea cautand prin dosare, au fost linsati pe toate fronturile.
In atari conditii, pentru prefectul Carmen Ichim, plansul n-are rost. Inconjurata de o echipa destupata la minte, poate face lumina…
Se tot susoteste ca procesul de cadastrare derulat prin Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, este tergiverst pentru ca odata terminat, s-ar ajunge in situatia in care aceeasi proprietate ar putea avea doi sau mai multi proprietar cu acte in regula, dintre care trebuie ales doar unul. Iar la UE s-ar face spume…
Ce au pierdut buzoienii…
Persoanele care îşi pot face succesiunea gratuit sunt cele care au proprietăţi în localităţile în care s-a finalizat procesul de cadastrare derulat prin Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară. În acest moment s-au cadastrat integral peste 260.000 de imobile amplasate în 25 de localităţi din 12 judeţe (vezi harta). Acestora li se adaugă peste 164.000 de terenuri agricole din 389 de localităţi, în care cadastrarea a fost finalizată parţial. Mai exact, cu excepţia judeţelor Cluj, Sălaj, Sibiu, Braşov şi Botoşani, în restul judeţelor sunt cadastrate circa 116.000 de hectare de terenuri agricol, a căror proprietari pot obţine certificatele de moşternitor gratuit, dacă se află într-o situaţie succesorală. Cele mai multe terenuri agricole au fost cadastrate în judeţele Alba, Olt, Tulcea şi Ilfov.
Plata onorariilor pentru eliberarea certificatelor de moştenitor, a certificatelor de moştenitor suplimentar, a certificatelor de legatar şi a certificatelor de vacanţă succesorală în aceste localităţi va fi realizată de ANCPI în baza unui protocol de colaborare semnat în 2016 cu Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România prin care s-a stabilit decontarea a 250 lei pentru fiecare autor al unei succesiuni. Protocolul va fi în vigoare până în 2025.
Trebuie menţionat faptul că ANCPI are la dispoziţie în acest an un buget de 5,3 mil. lei pentru plata succesiunilor, bani care ajung pentru încheierea a peste 21.000 de dezbateri succesorale. Primele persoane care vor pune la dispoziţia oficiilor de cadastru documentele solicitate vor fi beneficiarii acestor gratuităţi, în contextul în care moştenitorii nu sunt nevoiţi să meargă la notar.
Vestea bună este că, pentru anul viitor, ANCPI a alocat 30,5 mil. lei pentru plata succesiunilor, ceea ce înseamnă că pot beneficia 122.000 de români de obţinerea gratuită a certificatelor de moştenitor.