„Noaptea Muzeelor la Sate” , editia a doua

În data de 31 august 2024, se va desfășura cea de-a doua ediție a Nopții Muzeelor la Sate, un proiect fără precedent în spațiul cultural european, inițiat și coordonat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR), membră a celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor – Network of European Museum Organisations (NEMO), și co-finanțat de AFCN.

Această inițiativă a venit ca o completare firească a Nopții Europene a Muzeelor, patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM), eveniment cultural muzeal desfășurat la nivel internațional, care anul acesta a avut loc în data de 18 mai 2024. Având în vedere succesul de care s-a bucurat în fiecare an acest proiect, Rețeaua Națională a Muzeelor din România a propus publicului, începând din anul 2023, o nocturnă muzeală dedicată exclusiv patrimoniului cultural din spațiul rural românesc.

Ediția de debut a Nopții Muzeelor la Sate a depășit așteptările organizatorilor, atât din punctul de vedere al receptivității publice și a numărului de obiective participante, cât și din punctul de vedere al impactului și al mediatizării naționale.

Muzee și case memoriale, șantiere arheologice, grădini zoologice din satele și comunele din țară își aprind luminile și își deschid porțile și în acest an, în aceeași noapte, 31 august 2024, invitând pe cei interesați la vizite gratuite, evenimente, prezentări culturale și proiecte educative.

Buzăul participă la acest eveniment cu patru muzee. Două dintre ele aparțin de Muzeul Județean Buzău. Și amintim aici Casa Memorială „Vasile Voiculescu” și Muzeul Chihlimbarului de la Colți. Se alătură Centrul de Artă Aluniș, care a participat și la prima ediție, și Centrul Cultural Tisău, Valea Sălciilor, jud. Buzău.

La  Casa Memorială „Vasile Voiculescu”, Pârscov, jud. Buzău, Noaptea Muzeelor la Sate vine cu o ofertă denumit generic „Culturală nocturnă rurală”. „Evenimentele pe care le-am pregătit în acest an constau în vizitarea gratuită a colecțiilor expuse în cadrul Casei Memoriale <Vasile Voiculescu> și organizarea unui spectacol de muzică populară susținut de interpreții Centrului Județean de Cultură și Artă Buzău”, anunță reprezentanții Muzeului. Evenimentul se va desfășura în intervalul orar 19.00-00.00, ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator. Parteneri și/sau sponsori ai evenimentului de la Pârscov sunt Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău și Primăria comunei Pârscov.

La Muzeul Chihlimbarului de la Colți evenimentul se va desfășura tot în intervalul orar 19.00-00.00 și tot sub titulatura „Culturală nocturnă rurală”.

Aici, însă, pentru ediția din acest an a Nopții Muzeelor la Sate, Muzeul Județean Buzău a pregătit publicului o serie de evenimente la sediul Muzeului Chihlimbarului din satul Colți, după cum urmează: vizitarea gratuită a expoziției „Colți preistorici”, vizitarea gratuită a expoziției dedicată chihlimbarului de tip rumanit și vizitarea gratuită a expoziției de flori de mină. Partener al evenimentului de aici este Primăria Comunei Colți.

La Centrul de Artă de la Aluniș, în cadrul evenimentului vizitatorii sunt invitați să descopere bogăția și diversitatea patrimoniului cultural. O pot face în intervalul orar 10.00-22.00 Expoziția cuprinde piese din Colecția etnografică de costume populare Floriana Anton, reprezentând zone precum Bistrița, Muscel, Banat, Pădureni, Maramureș și altele. În plus, spun organizatorii, „veți putea admira textile decorative și utilitare, inclusiv ștergare, covoare, scoarțe și preșuri”.

Un alt punct de atracție pregătit de reprezentanții Centrului de Artă Aluniș este ceramica realizată la Școala de Olărit de la Colți, primul atelier de acest gen de pe Valea Buzăului.

Pe parcursul zilei, vizitatorii vor avea ocazia să participe la demonstrații interactive de cusut și țesut la război, precum și la un atelier de olărit, unde vor putea învăța și experimenta aceste arte vechi de secole. Partener al evenimentului denumit generic „Creație și Tradiție la Centrul de Artă Aluniș” sunt Colecția Etnografică de costume populare Floriana Anton.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings