Monolog de Costesti, unicat in Romania

ITI INTERZIC SA VORBESTI CU LIBERALII IN CURTEA PRIMARIEI!

 

Legea 188/1999 a functionarilor publici la CAPITOLUL V-Drepturi şi îndatoriri, SECŢIUNEA a 2-a – Îndatoririle funcţionarilor publici, Art. 44 spune clar:
(3) Funcţionarii publici au obligaţia ca, în exercitarea atribuţiilor ce le revin, să se abţină de la exprimarea sau manifestarea publică a convingerilor şi preferinţelor lor politice, să nu favorizeze vreun partid politic sau vreo organizaţie căreia îi este aplicabil acelaşi regim juridic ca şi partidelor politice.

Cine spune ca acest articol de lege se aplica stricto sensu in institutiile publice, minte sau e rau intentionat. Si asta pentru ca orice institutie publica trebuie sa puna in aplicare un program politic (nu exista programe tehnocrate oricat s-ar stradui unii sa ne convinga, pentru ca am vazut ca tehnocratii sunt mai politicieni decat politicienii), un program asumat de Parlament si insusit, volens nolens, inclusiv de aripa prezidentiala. Mai mult, oamenii care conduc institutiile publice sunt numiti prin concurs tot politic. In concluzie, nu trebuie sa ne dam dupa deget si trebuie sa admitem realitatea asa cum e si asa cum o sa fie mult timp de acum incolo. Insa, de la acest aspect real si pana la „impunerile” prin care se incalca grosolan legislatia, nu numai de la noi, ci din orice alt stat lumesc, e o cale inadmisibila.

In fapt, iata ce s-a intamplat. Luni dupa amiaza, o doamna consilier din  Consiliul local Costesti, a venit la sediul Primariei pentru a depune Declaratia de avere si Declaratia de interese. Cum secretaul nu se afla in sediul Primariei, doamna consilier a rugat o doamna inspector, jurista de meserie, sa inmaneze, a doua zi, documentele ce trebuie predate in limta legii. Apoi, pentru ca se terminase programul, au iesit impreuna, iar pe aleea din curtea Primariei au mai discutat despre copii si despre scoala.

Marti dimineata, inspectorul care preluase documentele pentru a le preda secretarului de Primarie, bate la usa primarului pentru a-i obtine semnatura pe niste lucrari ce urmau sa fie expediate catre alte institutii. Si de aici incepe…monologul de neconceput, probabil in premiera nationala. In biroul primarului se aflau secretara Primariei si contabila institutiei. Probabil ca se purtau discutii despre problemele curente din Primaria Costesti. Cum a intrat inspectorul pe usa primarului, doamna contabila a preluat controlul:”Auzi Papusica, ce ai discutat ieri cu consiliera liberala?… s.a.m.d. cu final apoteotic…”Iti interzic sa mai vorbesti cu altcineva decat cu ai nostri. Sa stii ca te monitorizez pe camere si te dau afara daca se mai repeta!” La auzul monologului prestat de contabila, primarul a lasat capul in podea, secretarul Primariei  nu a mai fost in stare sa scoata o vorba, iar inspectorul a iesit pe usa cu lacrimi in ochi.

Mai tarziu, intr-un alt birou, cineva ii atragea atentia contabilei despre gafa facuta. Raspunsul contabilei a fost unul la fel de surpinzator precum monologul: „Stiu unde se duce si n-are ce sa-mi faca; cu presedintele am o relatie foarte buna, iar la Prefectura deschid usile cand vreau cu mici atentii cu gaurele”! (Petre Titi)

 

Citeste luni: „Cine imparte, parte-si face”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings