January 16, 2025

MOMENT DE RASCRUCE PENTRU MANASTIREA RATESTI

0
arhiep 2

Mănăstirea Răteşti este una dintre cele mai cunoscute asezari monahale ortodoxe din tara. Aici slujesc arhiep 1aproape 60 de maici. Exact in urma cu doi ani se vorbea de proiectul de reabilitare a Manastirii Ratesti. La vremea respectiva, mai exact la inceputul lunii decembrie 2011, se facea precizarea ca in 2012 vor incepe lucrarile. Nu a fost sa fie asa. Abia astăzi s-au semnat documentele de catre stareța Mănăstirii Rătești, maica Gherasia şi Luminița Mihailov, reprezentanta Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Est. Prin acest proiect de finanţare, peste 3 milioane de euro, bani proveniţi din fonduri europene se vor investi în monumentul istoric de la Răteşti. Această sumă reprezintă 98 la sută din suma totală, iar restul de 2 la suta va fi suportat de Consiliul Judeţean Buzău.

„Mănăstirea Rătești va fi reabilitată în perioada ce va urma printr-un proiect european la care se lucrează de mai bine de trei ani. S-a ivit această oportunitatea ca aproape toate cheltuielile să fie suportate din bani europeni, 98% urmând ca beneficiarul să suporte 2%. Cum mănăstirea Rătești nu mai are obștea de altă dată nu am fi putut aduce acești bani fără bunăvoința președintelui Consiliului Județean și a instituției pe care o conduce care au decis să suporte această sumă de 2%”, a declarat Înaltpreasfințitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

Momentul semnării contractului de finanţare este unul deosebit de important pentru clericii buzoieni. La eveniment au participat Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, Înaltpreasfințitul Ciprian Câmpineanu, vicepreședintele Consiliului Județean, Cristinel Romanescu şi directorul Direcției de Cultură Buzău.

Banii nu vor fi folosiţi doar pentru biserică, clopotniţă şi chiliile maicilor, ci şi pentru lucrări de accesibilitate în zonă.

„Pe lângă restaurarea ansamblului arhitectonic respectiv mănăstirea și casele din jur se vor investi bani și în lucrări de accesibilitate. Se va avea în vedere asigurarea unor condiții bune pentru turiști constând în locuri de parcare, centre de informare turistice cu o logistică modernă. Proiectul va avea o durată de 20 de luni dar dacă vom avea probleme pe timpul iernii avem posibilitatea să prelungim dar nu mai târziu de decembrie 2015. Considerăm că este un proiect foarte important și sperăm să se lucreze într-un parteneriat și cu Consiliul Județean pentru că sumele puse la dispoziție de Uniunea Europeană sunt limitate ”, a declarat Luminița Mihailov, șefa Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Est.

La sfârşitul secolului al XVI-lea, actuala aşezare monahală de la Răteşti, ctitorie a boierului Dragomir şi a soţiei sale, era doar un schit de călugări, având o biserică mică de lemn, închinată Sfintei Treimi. Prima menţionare a Schitului din Răteşti se păstrează din data de 6 mai 1634, când acesta este amintit într-un act de danie al monahului Sofronie de Gomeşti. Aşezarea monahală apare menţionată ca „schit” până în1868. Potrivit documentelor, în anul 1752, locaşul monahal din Răteşti a fost părăsit, fie din pricina unor greutăţi ale vremii, fie din pricina lipsei de monahi. În anul 1760, schitul este reînfiinţat, ca urmare a donaţiei făcute de  2 boieri, de acesta dată, schitul primind o obşte de maici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings