Misiune…îdeplinită cu succes!

Festivalul Național de  Tradiții Interculturale și Cultural Sportive ,,Iarna Buzoiană”,   Ediția 2022

Ca în fiecare decembrie, militarii Diviziei 2 Infanterie „Getica” au participat la un moment magic, adresat tuturor vârstelor,  care a avut drept scop reînvierea vremurile, obiceiurile și tradițiilor străvechi ale iernii din satele românești, cât și prezentarea acestora intr-o versiune contemporană.

Cercul Militar Buzău împreună cu Asociația Județeană „Sportul pentru toți”, cu sprijinul Consiliului Județean Buzău au organizat, în data de 17 decembrie, cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Naţional de Tradiţii lnterculturale şi Cultural Sportive „Iarna Buzoiană”, în Sala de Spectacole a Consiliului Județean Buzău.

Festivalul este un prilej de promovare a valorilor culturale – strămoșești prin prisma obiceiurilor de iarnă, rămase din bătrâni și perpetuate de generații, în care participanți de toate vârstele au cântat colinde  și dansat dansuri populare românești sau contemporane pentru a-și pune fiecare în valoare zona pe care o reprezintă.

Ediția de anul acesta a găzduit peste 300 de participanți împărțiți în grupuri şi formaţii vocale, de urători/colindători, ansambluri corale sau de dansatori ale diverselor case de cultură, cercuri militare, cluburi sportive şi de specialitate ori instituţii de învăţământ din mai multe judeţe.

Fiecare participant și-a putut pune în valoare priceperea, talentul și dăruirea într-una dintre secțiunile festivalului, iar juriul, format din președinte maior Dănuţ Vulpe – şeful Muzicii Militare reprezentative a Diviziei 2 Infanterie „Getica” și membri Radu Viorica – profesor coordonator Cercul de Teatru al Cercului Militar Buzău, Nicu Dinu – profesor coregraf de dans popular în cadrul Centrului Cultural ,,Florica Cristoforeanu” Râmnicu Sărat, Liliana Costache – profesor aplicant al proiectului județean ,,MOUSAIOS”  –  Datini din Bătrâni, Mihaela Bălăceanu – profesor coordonator Cerc de Dans al Cercului Militar a avut dificila misiune de a desemna câștigătorii.

Câștigătorii trofeelor au fost:

Trofeul „Obiceiuri de iarnă” – Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare”, Câmpulung Moldovenesc;

Trofeul „Dans popular/stilizat” – Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă”, Brașov;

Trofeul „Dans modern” – Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia”, Boboc;

Trofeul „Interpretare corală” – Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare”, Câmpulung Moldovenesc;

Trofeul „Interpretare soliști” – Ganea Ema, Cercul Militar Buzău – Liceul de artă „Margareta Sterian”, Buzău;

Trofeul Festivalului  „Iarna Buzoiană” – Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare”, Câmpulung Moldovenesc;

Vă prezentăm, mai jos, câteva  dintre impresiile celor care au participat la festival:

Vă spun sincer că a fost un festival minunat, unde am cunoscut colegi care s-au ridicat la un nivel înalt. Ne-am bucurat că ne-am văzut toți, absolvenți, liceeni și am împărtășit împreună bucuria Crăciunului, bucuria Nașterii Domnului. A fost bucurie, a fost pace, un sentiment de liniște, care ne-a înconjurat pe toți. A fost o experiență inedită și ne bucurăm că am luat parte, astăzi, la acest eveniment.” – Profesor coordonator Horga Iustina, Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare”, Câmpulung Moldovenesc.

„A fost o experiență deosebită participarea la acest festival. A fost prima oară când am participat în format fizic și mă bucur că am putut fi alături de voi aici. Mi-a plăcut că am putut să transmit mai departe tradițiile strămoșești cu care am venit de acasă, de la părinți, de la bunici și sper că am pus, în sufletele dumneavoastră, câte puțin din spiritul Crăciunului și magia sărbătorilor.” – Botezat Diana – studentă în anul III la Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” din Brașov.

Așadar, Cercul Militar Buzău  și Asociația Județeană „Sportul pentru toți” se declară mulțumiți să fi adus  bucurie în sufletele tuturor participanților, profesorilor, coordonatorilor și spectatorilor, deopotrivă.

Misiunea de a promova tradițiile, obiceiurile și portul popular a fost îdeplinită cu succes!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings