“Mentorat pentru Succes”

 

Sprijin și orientare pentru 14 elevi de liceu români din Italia și România în cadrul programului 
14 mentori, profesioniști români voluntari din cadrul comunității GRASP Milano și 14 elevi de liceu români, 9 de la Colegiul Economic din Buzău și 5 din zona Milano au participat la prima ediție a programului  “Mentorat pentru succes”, organizat de GRASP – Global Romanian Society of Young Professionals la Milano.

“Mentorat pentru succes” este un program de dezvoltare interpersonală și profesională adresat profesioniștilor români din Milano și elevilor români de liceu din România și Italia. Transferul de cunoștințe și experiențe ajută la crearea unei conexiuni între tinerii profesioniști și elevi, și este o ocazie excelentă pentru aceștia din urmă de a-și forma o atitudine încrezătoare față de viitorul lor profesional.

Programul s-a desfășurat în 2020, din februarie până în mai și pe parcursul celor patru luni, mentorii și elevii mentorați au avut discuții online pe subiecte, precum aspirațiile și pasiunile elevului, alegerea universității, studiul la o universitate de profil din România și/sau din străinătate, construirea unei cariere de succes și au luat parte la o serie de ateliere de dezvoltare personală și profesională organizate de echipa GRASP Milano.

·        Bogdan, elev din Milano: „Recomand acest program oricărui adolescent care e pregătit să își pună întrebări dificile. Am ajuns în contact cu un mentor experimentat, care m-a învățat cum să folosesc anumite fenomene sociologice  în avantajul meu si unele trucuri pentru a dezvolta anumite abilitați, am primit sfaturi legate de provocările mele de zi cu zi și am analizat idei de afaceri și opțiuni de educație superioară”.

·        Giulia, elevă  din Milano: „Îi datorez mentorului meu o cunoaștere de sine mai aprofundată ceea ce mă va ajuta să înfrunt lumea muncii cu mai multă încredere.”

·        Mihaela, elevă din Buzău: „Mentorul este important în viață unui copil, deoarece îl îndruma și îl ajută să își atingă potențialul maxim. Această experiență a fost una foarte plăcută și interesantă, pe care aș repeta-o oricând. Pe parcursul ședințelor, am abordat diferite subiecte, dar cea mai interesantă experiență a fost atunci când eu trebuia să prezint anumite proiecte, în acele momente pot spune ca am încercat să înving cu adevărat emoțiile.”

·        Dora, mentor din Milano: „Am făcut parte din echipa de mentori din dorința de a contribui la parcursul de creștere și dezvoltare a tinerilor români și de a putea da ceva înapoi țării care m-a crescut. Ceea ce m-a motivat în mod specific a fost dorința de a ajuta tinerii să își clarifice ce parcurs profesional să întreprindă, genul de ajutor pe care mi l-aș fi dorit să îl primesc la rândul meu, în perioada liceului.”

·        Ioana, elevă din Buzău: ” Trebuie să  recunosc, m-am bucurat foarte mult să  intru în  proiectul GRASP deoarece vedeam multe oportunități  de formare.

De la prima interacțiune cu mentorul meu, Teodora, am simțit că această experiență  o să fie minunată. Relația mea cu mentorul s-a legat foarte repede, ajungând  să ne cunoaștem bine, urmând să lucrăm împreună cu multă  voie bună  mai departe. Teodora mi-a devenit rapid, o prietenă   care mă ascultă  cu mult interes, mă  sprijină  și  are încredere în mine. Discuțiile alături  de ea, au fost mereu frumoase. M-a învățat să  am mai multă  încredere în mine. Ca mentor, m-a îndrumat  în ce domenii cheie aș  putea să  lucrez în viitor,  de ce am nevoie si totodată m-a ajutat să  găsesc rezolvări  la problemele pe care le aveam. Teodora, este un mentor minunat. Ador să  lucrez alături de ea, să  cresc sub ochii ei, și  să ne bucurăm  împreună de reușite.”

·                     Cătălina, elevă din Buzău: ”Experiența GRASP este o oportunitate pentru orice licean care dorește să își dezvolte abilitați pentru a fi o persoană activă in societate . Pentru mine, experiența GRASP a fost , este și va fi proiectul meu de suflet. Am cunoscut oameni minunați alături de care am realizat o mulțime de workshopuri extrem de utile și interesante. Pe lângă atmosfera de familie, care era prezentă permanent intre noi, colaborarea cu cei din echipa GRASP m-a ajutat să imi definesc traseul profesional pe care imi doresc să il urmez.  In concluzie, recomand experiența GRASP oricărui licean care iși dorește să se implice in proiecte de neuitat.”

·                     Nicușor, elev din Buzău:” Pentru mine proiectul GRASP a fost și va fi o experiență de neuitat. Pe lângă faptul că din aceasta experiență am invățat multe lucruri noi și am avut oportunitatea de a cunoaște multe persoane, consider că aceste lucruri m-au ajutat atât personal cât și profesional. Recomand cu incredere acest proiect pentru doritori!”

·                     Diana, elevă din Buzău: ”Experiența mea în cadrul programului de mentorat GRASP, a fost una unică și captivantă pe care cu siguranță aș repeta-o și aș recomanda-o și altor tineri. Prin participarea la sesiunile video realizate special pentru nevoile noastre, am învațat lucruri folositoare, necunoscute până atunci, descoperind totodată oameni dornici de a împărtăși din experiențele lor cu noi. Un program nou pentru mine, în cadrul căruia am avut ocazia să cunosc o echipa de oameni devotați și nu numai. Am avut parte și de sfaturile și de îndrumarea unui mentor minunat, care m-a ajutat sa îmi dau seama ce fel de persoana sunt, ce pot și ce vreau cu adevărat să fac pe viitor. Cu siguranță aș repeta această experiență!”

·                     Cătălina, profesoară din Buzău: ” Ca orice profesor consider că este minunat ca foștii elevi să fie aproape de școală și să participe activ la ”creșterea” ei. De aceea m-am bucurat când anul trecut, în vară am fost contactată de fosta mea elevă Cristina Șerban cu o propunere de proiect. ”Mentorat pentru succes”, un proiect care își propune să aibă grijă de dezvoltarea personală a elevilor dar și de orientarea lor profesională. În toată activitatea mea am considerat foarte importante aceste doua componente ale educației și am încercat mereu să implic elevii în proiecte dedicate. Acest proiect se pliază pe nevoile tinerilor de azi și vine în ajutorul lor. Este la scară mică, deocamdată, dar îmi doresc să ”crească” pentru că este un proiect foarte valoros.Anul care a trecut a însemnat pentru elevii mei multe întîlniri cu mentorii, lansări de carte, workshopuri online, întâlniri cu oameni de cultură. Toate benefice pentru dezvoltarea lor personală. Sunt recunoscătoare pentru parteneriatul cu GRASP Milano, toată aprecierea mea pentru tinerii mentori implicați și sper în continuarea acestui proiect în anii următori.”

Mentorii sunt profesioniști români care își desfășoară activitatea în Milano ca antreprenori sau în companii multinaționale precum: Unicredit, Pirelli, Amazon, DIGI Italia, SKY Italia, EY, Saipem și s-au alăturat programului din dorința a ajuta generația viitoare prin experiența lor profesională și personală.  Mentorii  au beneficiat și de sesiuni de pregătire oferite de români stabiliți în Italia:

·      “Cum sa devii un bun mentor” cu Adela Vlad, profesionist în domeniul financiar și cu o experiență de peste 15 ani în mentorat;

·      “Instrumente de evaluare personală” cu Mirela Oprea, Dream Manager și autor;

·      “Rolul mentorului” cu Christian Scholtes, partener TPC Leadership Italia cu experiență de peste 20 ani în leadership coaching.

 

Echipa GRASP Milano a monitorizat constant programul și în urma feedback-ului primit, a organizat pentru elevii mentorați un atelier pe tema “Arta Vorbitului în public” susținut de Ana M. Marin, trainer & creative writer și un seminar susținut de Theodor Paleologu, diplomat, om de cultură și om politic pe tema “Despre încrederea în sine”.

Programul “Mentorat pentru succes” are un impact pozitiv atât pentru mentori, cât și pentru elevii mentorați și detalii despre experiența lor găsiţi  pe pagina dedicată: http://milanomentorship.mygrasp.org/recomandari/.

 

GRASP – Global Romanian Society of Young Professionals a fost fondată în 2008 și este o rețea de tineri români profesioniști care doresc să se implice și să colaboreze în proiecte ce vizează modernizarea și dezvoltarea României. GRASP Milano a fost înființată în luna mai 2019 cu scopul de a forma o rețea de tineri profesioniști și studenți români care vor să împărtășească experiențele și cunoștințele lor cu ceilalți români.

 

 

 

·

 

   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings