Medicamentele la bucată nu se vor mai vinde
Sâmbătă, 9 februarie, intră în vigoare o directivă europeană care le impune farmaciștilor să nu mai elibereze pacienților medicamente la bucată, ci doar o cutie întreagă.
Noua directivă europeană are ca scop să controleze strict sursa medicamentelor şi să le identifice repede pe cele falsificate, prin intermediul unui sistem de verificare impus de Uniunea Europeană tuturor statelor membre.
Acest nou regulament va avea și efecte adverse în România, deoarece mulți bolnavi fără posibilitate financiară nu își vor mai putea cumpăra doar o pastilă sau două, cum se întâmplă în aceste momente. Pe lângă acest fapt, producătorii mici devin obligați să investească enorm în noi linii de ambalare a pastilelor, astfel că vor fi nevoiți să mărească prețurile medicamentelor, iar cei care nu vor rezista, vor ieși de pe piață.
Producătorii de medicamente trebuie să se conformeze acestei directive europene și trebuie să imprime pe medicamente serii unice, pe lângă dispozitivul de protecţie, care să prevină deschiderea cutiei. Măsurile de serializare şi protecţie a medicamentelor urmăresc să împiedice intrarea pe piaţa UE a produselor contrafăcute, după ce 400 de medicamente falsificate au fost raportate în Europa, inclusiv în România, în ultimii patru ani.
Pentru o supraveghere eficace, farmaciile vor fi nevoite să renunţe treptat la această schimbare. Acum, persoanele cu nevoi pot cumpăra medicamente la bucată, însă, în viitorul apropiat nicio cutie nu va mai putea fi desfăcută.