Marcel Ciolacu prezinta filosofia noului program de guvernare PSD

Reporter: Ne aflăm la Conacul Marghiloman, mai precis la Vila Albatros, unde vreau să purtăm o mică discuție pe teme politice cu domnul Marcel Ciolacu, președintele Filialei Partidului Social Democrat Buzău. Domnule Marcel Ciolacu, pentru început, de ce ați ales să ne invitați aici, la Vila Albatros?

Marcel Ciolacu:  Din două motive:  în primul rând Vila Albatros și Conacul Marghiloman poartă această denumire după Alexandru Marghiloman, cel mai important om politic care a trăit în Buzău. A  fost și primul ministru al României, ales deputat pe colegiul de Buzău din partea Partidului Conservator. Mă bucur mult de faptul că, în primul rând, niciunul dintre contracandidații mei nu pot să îl monopolizeze și pe Alexandru Marghiloman, nu a fost de dreapta și, lăsând gluma la o parte, în al doilea rând, este proiectul meu de suflet. În timpul mandatului meu de viceprimar al municipiului Buzău, am fost managerul de proiect pentru renovarea și reabilitarea Vilei Albatros împreună cu Centrul istoric Cuza-Vodă și cu asfaltarea și reabilitarea cartierului Mihai Viteazu.

Reporter: Revenind la problemele cu care vă confruntați și ne confruntăm în viața politică de zi cu zi, dumneavoastră ați ales o schimbare radicală la nivelul filialei județene a PSD după ce, în 2015 la Colectiv, românii v-au transmis un semnal foarte clar că vor schimbarea clasei politice. Mai concret, ce ați făcut dumneavoastră pentru Buzău?

Marcel Ciolacu:  Cred că momentul Colectiv a constituit declicul unei schimbări. Lumea ne transmitea de mai mult timp că doreste schimbarea clasei politice și a oamenilor. Devenisem mult prea predictibili. Noi ne-am adaptat la Buzău și o spun cu mândrie și o spun cu toată convingerea: suntem printre primele organizații ale Partidului Social Democrat, care s-a adaptat la noile cerințe. Am făcut-o în alegerile locale, am venit cu alți candidați, alt profil de candidat: cu judecători, cu medici, cu profesori, cu tineri, cu jurnaliști și cu un candidat la primăria municipiului Buzău, un pesedist, un fost senator PSD, venit din mediul de afaceri, dar care dovedește într-o perioadă foarte scurtă că Buzăul se îndreaptă către drumul cel bun.

Reporter:  Credeți că celelalte partide politice din Buzău au înțeles mesajul străzii: acela de a aduce alte fețe în politica locala?

Marcel Ciolacu: Am venit după 26 de ani numai cu buzoieni pe listă, cu doamne, cu tineri. Acestea sunt noutăți după 26 de ani. Sperăm să fim cei mai credibili, la fel cum am făcut-o și la locale. Mi-e greu să vorbesc despre ceilalți. Singurul lucru pe care pot să îl fac este să constat. Merg pe stradă și nu văd afișe, nu văd materiale electorale, nu îi văd arătându-și CV-urile sau promovând ce au făcut în viață, așa cum o facem noi cu fiecare candidat care este pe listă. Văd multe afișe cu actualul  prim-ministru, cu Julien Cioloș, în spatele căruia toți candidații parașutați de la București se ascund.

Reporter: Cât de mare a fost riscul pe care vi l-ați asumat atunci când l-ați propus pe Constantin Toma la Primăria municipiului Buzău, precum și o nouă echipă de consilieri?

Marcel Ciolacu:  Eu nu mi-am asumat niciun risc. Eram ferm convins că domnul Constantin Toma va fi alegerea cea mai bună pentru buzoieni, lucru care îl și dovedește. Știm foarte bine că stă și 12 ore în primărie, zi de zi. Împinge lucrurile în direcția bună. Cum am mai spus-o: de departe avem echipa cea mai performantă în acest moment atât la Consiliul Județean, cât și la Primărie.

Reporter:  Cu toate acestea, PSD-ul a făcut un pas înapoi și a lăsat România pe mâna tehnocraților. Vreau să vă întreb dacă dumneavoastră ați votat pentru investirea guvernului Cioloș?

Marcel Ciolacu: Am fost unul dintre cei care au votat pentru investirea guvernului Cioloș. Din două motive: am votat pentru ce este normal, PSD-ul fiind cel mai mare partid din România, e normal să-și asume responsabilități. Și a dovedit încă o dată maturitate. Era un context politic destul de încărcat și luptele politice în astfel de contexte se răsfrâng asupra cetățenilor. În al doilea rând, remarc acum faptul că domnul Cioloș ne-a mințit. A promis niște lucruri, că le va face în acest an de guvernare, lucruri pe care nu le-a făcut. Acesta este cuvântul: pur și simplu ne-a mințit.

Reporter:  Cu siguranță ați citit și programul de guvernare Cioloș-PNL. Care sunt principalele diferențe față de programul de guvernare al PSD?

Marcel Ciolacu:   Diferența este ca de la cer la pământ. În primul rând, în programul de guvernare Cioloș sunt enunțate 100 de principii, program care cred că și un copil de la școală îl poate face. Spune că își doresc salarii mai mari, e normal să ne dorim toți salarii mai mari; sau că cerul este albastru și iarba verde…. Nu! Programul de guvernare al PSD este foarte concret și foarte aplicabil. Am vorbit cu economiști și ne-am sfătuit și cu administrațiile locale și cu domnul primar Constantin Toma. Mi-au zis că este primul program pe care care îl văd realizabil și care poate fi pus în aplicare în România.

Reporter  Concret, pentru viața de zi cu zi, a oamenilor: Ce și-a propus PSD să facă în următorii 4 ani?

Marcel Ciolacu:  Să mărim nivelul de trai, în primul rând. Toată filosofia noului program de guvernare PSD este de a crea o clasă de mijloc cât mai stabilă și cât mai numeroasă.

Reporter:  În această campanie electorală am observat că oamenii sunt mult mai interesați de dezbaterile pe probleme locale. Concret ce doriți să faceți pentru județ?

Marcel Ciolacu:  Nu avem un program pentru județul Buzău sau pentru municipiul Buzău. Avem un program de echipă în care atât președintele Consiliului Județean  cât și primarii municipiilor Buzău și Rm. Sărat să lucreze într-o echipă, iar obiectivul principal este să încercăm să uniformizăm această discrepanță mare între municipiu Buzău și județul Buzău. Trebuie programe comune atât în sănătate, în sport, iar programele culturale să fie mult mai clare. Trebuie continuat programul de dezvoltare locală, celebrul PNDL, care este singurul program guvernamental pornit de către PSD și lăsat de Dacian Cioloș să funcționeze, și iată, singurul program care funcționează în acest moment în România. Este foarte trist când mă uit în municipiul Buzău și există o singură macara.

Reporter: Cu singuranță electoratul este foarte curios să afle o predicție legată de scorul alegerilor de luna viitoare…dumneavoastră ce procent credeți că veți obține la Buzău?

Marcel Ciolacu:  Nu am vrut să mă aventurez în procente. Eu cred că după alegerile locale, Buzăul se îndreaptă într-o direcție bună. Percep de la oameni un interes mai mare și o implicare mai mare în administrarea orașului și a județului, dar și o încredere mai mare. Sunt ferm convins că vom avea cel puțin același scor pe care l-am avut și la alegerile locale.

Vă mulțumesc mult și nu uitați că, la sfârșitul fiecărei săptămâni, noi toți venim acasă. Toți candidații PSD vin la familiile lor în Buzău.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings