MAI INTAI RECEPTIA…

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul de lege în care este prevăzut ca folosirea unei construcții se va face doar după admiterea raportului de recepție. Acest raport se face la finalizarea lucrărilor, verificându-se dacă locuințele sunt echipate cu utilități în conformitate cu standardele de calitate a vieții.Recepția reprezintă, de fapt, o clarificare necesară pentru respectarea siguranței în construcții. Nerespectarea reglementărilor din proiect poate să conducă la amenzi de la 20.000 de lei la 40.000 de lei. Chiar dacă se vorbește, în principal, despre investiții noi, actul normativ reglementează inclusiv cazurile intervențiilor la construcțiile existente care nu au fost utilizate pe timpul lucrărilor de construcție.

Expuse incendiilor și exploziilor

Potrivit inițiatorilor proiectului pentru modificarea și completarea Legii nr.10/1995 privind calitatea în construcţii, în ultimii ani au fost identificate zeci de situații în care au avut loc incendii sau explozii, care au provocat victime sau pagube financiare. Toate acestea au avut în comun instalații improvizate sau nepotrivite, utilizate în scopul de a păcăli potențialii cumpărători, dar și locatarii deja existenți, că blocul poate oferi condiții normale de siguranță.

„În ultima perioadă au avut loc mai multe incendii la imobile, cu destinația de locuințe, care nu aveau semnate procese verbale de recepție la finalizarea lucrărilor de construcții sau care nu aveau branșamente autorizate, adecvate și definite, în acord cu destinația de locuire”, se arată în expunerea de motive. În aceleși document se mai menționează că „în ultimii ani au fost semnalate zeci de situații incendii sau explozii soldate cu victime sau pagube materiale, având drept cauză instalațiile improvizate sau neadecvate, la care unii dezvoltatori imobiliari au recurs pentru a crea înșelător senzația că blocul dat în folosința locatarilor este branșat la utilități și poate oferi condiții normale și sigure de folosință”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings