Lipsa de educatie ne baga in mormant

Cele mai periculoase sosele din Europa au fost, in 2017, cele din tara noastra, potrivit datelor Comisiei Europene. Mai exact, la noi si-au pierdut viata anul trecut, in accidente rutiere, 98 de oameni dintr-un milion. Au fost mai multi morti in astfel de evenimente decat oriunde in Europa si chiar mai multi decat se inregistrasera la noi, in 2016. Aproape la fel de riscant e traficul si in Bulgaria, unde au murit in 2017 nu mai putin de 96 de locuitori dintr-un milion si in Croatia, unde se inregistrasera 80 de decese la fecare milion de cetateni.

La polul opus, numarul de suedezi care mor in accidente rutiere – 25 dintr-un milion – este de aproape patru ori mai mic decat al romanilor care isi gasesc sfarsitul in acest mod groaznic. Aproape la fel ca in Suedia stau lucrurile si in Marea Britanie unde, potrivit Comisiei Europene, 27 de oameni dintr-un milion mor anual in incidente produse pe sosele. In medie, 49 de cetateni ai UE dintr-un milion isi gasesc sfarsitul, anual, in trafic. In medie, in Romania lucrurile stau, deci, de doua ori mai rau decat in restul UE.

Principala cauza a numarului foarte ridicat de decese inregistrate pe soselele Romaniei este lipsa educatiei rutiere in randul romanilor. Starea proasta a unora dintre drumuri e, de asemenea, responsabila pentru producerea accidentelor, dar intr-o mai mica masura, a mai apreciat acesta. Viteza excesiva este principala vinovata. Apoi, faptul ca multi soferi nu se asigura la schimbarea sensului de mers si nu acorda prioritate e de remarcat, in cazul multor accidente. In plus, mai vorbim si despre faptul ca multi soferi consuma alcool inainte de a se urca la volan si multi folosesc telefonul mobil la volan. Si n-ar trebui sa neglijam nici faptul ca multe dintre masini sunt intr-o stare tehnica proasta si nu permit circulatia in conditii de siguranta. Iar scolile de soferi au partea lor de responsabilitate, din cauza ca ii invata pe cursanti doar manevrarea elementara a masinii, nu si conduita preventiva la volan.

Cat despre sloganul „Fii prudent si pentru altii”, poate cel mai de pret in conduita preventiva, la noi nici nu poate intra in discutie atata timp cat fiecare dintre noi crede ca soseaua ii apartine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings