Let’s do it, Romania! Din nou la Buzău!
Proiectul naţional organizat de asociaţia „Viitorul în zori” revine anul acesta la Buzău, coordonat de o echipă entuziastă ce îşi doreşte să îi scoată pe buzoieni la curăţenie pe 24 septembrie 2016. Ideea de a alege o zi de curăţenie generală în care voluntari din întrega ţară să participe la o amplă acţiune de ecologizare este inspirată din modelul estonian şi din 2009 se întâmplă şi în România, unde a devenit, în cei şapte ani, cea mai mare mişcare socială, cu peste 1000000 de voluntari, însufleţiţi de dorinţa de a avea o ţară cu zero deşeuri. Implicarea, pasiunea, încrederea şi respectul pentru natură sunt valorile care desăvârşesc profilul voluntarului care crede în proiectul ”Let’s do it, Romania!” şi care face ca această amplă acţiune să aibă continuitate.
Evenimentul din 24 septembrie 2016 este posibil la Buzău datorită acordurilor încheiate cu instituţiile care au un rol cheie în judeţul nostru: Inspectoratul Şcolar Judeţean, Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean Buzău, primăria oraşului Buzău, Garda de Mediu, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, Sistemul de Gospodărire a Apei Buzău. Reprezentanţii acestora au primit cu deschidere şi entuziasm iniţiativa şi şi-au acordat sprijinul pentru a optimiza demersul.
Spre deosebire de anii anteriori, proiectul are două etape. Prima etapă aduce o noutate, deoarece presupune identificarea zonelor în care au fost aruncate deşeuri, cartografierea acestora şi însemnarea acestora pe harta deşeurilor, cu ajutorul aplicaţiei de mobil ”LetsDoIt”. Crearea unei hărţi a deşeurilor atât cu ajutorul voluntarilor, cât şi al instituţiilor abilitate are rolul de a facilita distribuţia echipelor de voluntari în zonele afectate, în ziua de 24.09.2016.
Buzoienii sunt astfel aşteptaţi să se alăture iniţiativei celor trei voluntari din echipa coordonatoare la nivel judeţean, Elena Suditu – coordonator judeţean, Adina Ionescu – responsabil comunicare şi Mădălina Buşoi – responsabil relaţia cu autorităţile, şi să participe la ecologizarea a patru mari zone ale oraşului: cartierul Simileasca, parcurile Crâng, Tineretului şi Marghiloman, dar şi a altor zone de risc de pe raza judeţului nostru.
Voluntarilor din întregul judeţ li se vor pune la dispoziţie materiale necesare, saci şi mănuşi, iar participarea va fi răsplătită cu diplome, care vor completa CV-ul celor tineri, mai ales, dar si portofoliile cadrelor didactice.
Cui se adresează acest proiect? Buzoianului căruia îi pasă de calitatea vieţii sale, elevilor pentru care acţiunile de voluntariat sunt un pas important în conturarea unei personalităţi armonioase şi în dezvoltarea spiritului civic. Impactul educativ al proiectului este evident, deoarece astfel de acţiuni nu fac decât să responsabilizeze şi să crească nivelul de conştientizare privind rolul primordial pe care omul îl are în îmbunătăţirea calităţii mediului natural.
De ce are nevoie Buzău de o astfel de acţiune? Deoarece buzoienilor le pasă de conservarea spaţiilor unde se recreează şi îşi petrec timpul liber, de zonele de agrement atât de căutate, de calitatea apelor curgătoare, dar şi de soarta periferiilor care reprezintă de multe ori o carte de vizită a oraşului.