LECTIE DE PROMOVARE PREDATA IN SPANIA
În perioada 27.03- 10.04.2014, un grup de 14 elevi şi doi profesori de la Colegiul Economic Buzău(Cătălina Poştovei ,Enuş Adina) au participat la prima mobilitate de proiect Comenius bilateral: „ OLE- Opportunities for learning entrepreneurship”. Proiectul este în al primul an de derulare. La proiect participă două şcoli: Instituto de Ensino Secundario Nosa Señora dos Ollos Grandes/LUGO/SPAIN şi Colegiul Economic Buzau/ BUZAU/ ROMANIA.
Printre obiectivele proiectului putem aminti: Îmbunătăţirea abilităţilor de comunicare în engleză scris si vorbit.;Familiarizarea cu limba ţării partenere şi acordarea unei atenţii deosebite similitudinii cu limba maternă;Conştientizarea importanţei cunoaşterii limbilor străine în persepectiva deplasării într-un mediu internaţional şi a desfăşurării unei activităţi lucrative; Identificarea de oportunităţi de afaceri şi familiarizarea cu paşii ce trebuie urmaţi pentru a crea şi derula o afacere; Sensibilizarea comunităţii locale cu privire la existenţa de mâncăruri şi băuturi tradiționale şi la modul de a promova un stil de viata sanatos; Îmbunătăţirea abilităţilor de lucru în echipă pentru elevi; Dezvoltarea experienţei în asumarea de responsabilităţi pentru organizarea de evenimente antreprenoriale; Dezvoltarea creativităţii elevilor şi a spiritului inovator.
Principalele activităţi ale proiectului constau în înfiinţarea a două companii( New Vision şi Sikse) care să încheie contracte de vânzare cumpărare a produselor tradiţionale. Elevii au identificat produse tradiţionale din fiecare ţară, au adunat informaţii despre ele şi le-au promovat în ţara parteneră.
Vizita efectuată în Spania a însemnat pentru elevii români şi spnioli un prim contact cu cultura ţării partenere.
Elevii români au vizitat pentru o zi Madridul- frumoasa capitală a Spaniei. A fost o rapidă trecere în revistă a principalelor obiective turistice, absolut necesară atunci când înveţi spaniolă.
A urmat lungul drum spre Lugo, frumosul oraş din Galicia, provincie în nord vestul Spaniei, întâlnirea cu familiile gazdă şi primul week end petrecut âmpreună.
A urmat o săptămână de lucru intens, în echipe , pentru a promova cât mai eficient produsele româneşti. Elevii români şi spanioli au făcut stocul, au realizat materiale promoţionale, au făcut designul standului. Produsele româneşti promovate a trebuit să fie dintre cele preambalate: ciocolată cu rom, biscuiţi Eugenia, nugat, ciocolată de casă, ouă încondeiate, ceramică de Horezu.
Elevii au participat la activităţi derulate în parteneriat cu comunitatea de afaceri spaniolă. Foarte interesant a fost un workshop condus de reprezentanta IGAPE( Institutul spaniol de promovare a economiei). Şi vizita la ferma tradiţională …a fost un moment mult aşteptat şi apreciat de elevi.
Românii au participat la lecţii de spaniolă şi chiar de galiciană. Cunoştinţele de limbă spaniolă s-au îmbunătăţit semnificativ şi în urma conversaţiilor avute cu familiile gazdă care au fost foarte primitoare şi apropiate de copiii români.
Elevii români au împletit pe parcursul şederii în Lugo aspectele culturale cu cele antreprenoriale.
Nu putem să nu amintim de zidul roman din Lugo, aflat în patrimoniul UNESCO ca şi de frumoasa catedrală…., de străduţele comerciale şi de ideile noi pe care elevii le-au preluat cu privire la modul de promovare al produselor.
Vizita la Santiago de Compostella a fost foarte apreciată de elevii şi profesorii români.Piaţa de produse tradiţionale, străduţele înguste, pline de istorie, impunătoarea catedrală….şi vizita pe acoperişul acesteia au fost o adevărată delectare.
Şi vizita la La Coruna, frmosul oraş portuar a fost deosebit de atractivă pentru elevi. Elevii au vizitat: turnul lui Hercule, cel mai vechi far din lume( din secolul I DC) aflat în patrimoniul UNESCO, muzeul Domus, o adevărată bijuterie arhitectonică realizată de japonezul Arata Isozaki, un muzeu interactiv al omenirii. Marele port comercial şi minunatele plaje au constituit un alt punct de atracţie.
Pentru o întreagă zi, elevii români şi spanioli au fost oaspeţii fermei ecologice „Arqueixal”, a domnului Luis Carrera Valin şi a domnişoarei Sandra Gonzalez Sousa. Un extraordinar exemplu de bună practică în ceea ce priveşte dezvoltarea durabilă, sustenabilă a unui mic sat galician: creşterea animalelor, obţinerea de produse lactate tradiţionale, vânzarea produselor ecologice, promovarea unui mod de viaţă tradiţional prin renovarea de case vechi şi includerea lor în circuitul unui turism rural activ. Elevii au participat cu entuziasm la activităţi tradiţionale: producerea brânzei, aprinderea focului,etc.
Evenimentul central al schimbului a constat din amenajarea unui stand în piaţa centrală a oraşului (Praza de Abastos) şi promovarea şi vânzarea produselor româneşti.Elevii au lucrat în echipe şi şi-au distribuit sarcinile pe 4 compartimente: contabilitate, designul standului, animaţie şi vînzări, management.
Printre cele mai apreciate produse au fost: ceramica de Horezu şi ouăle încondeiate de doamna Ioana Matei, din regiunea Buzăului.
Stocurile rămase au fost promovate în cadrul şcolii şi elevii spanioli au putut să se delecteze cu produsele româneşti. În acelaşi timp a fost organizată şi o degustare de produse tradiţionale româneşti pentru profesorii spanioli. Aceştia au apreciat foarte mult babicul, cârnaţii de Pleşcoi şi telemeaua de oaie.Spaniolii ne-au oferit în contrapartidă o degustare de produse tradiţionale din Galicia: brânză afumată, biscuiţi de casă, tarte specifice zonei Santiago. Anul viitor, odată cu venirea elevilor spanioli, buzoienii vor putea să se delecteze cu produsele originale spaniole.
Şi ca un rezumat al vizitei a fost primirea călduroasă oferită de domnul primar la minunatului oraş Lugo, vizită care a reunit elevi români şi francezi aflaţi în vizită la Instituto de Ensino Secundario Nosa Señora dos Ollos Grandes. Împreună elevii au cântat “Deşteaptă-te române!” şi “ Marseilleza” sub îndrumarea simpaticului primar.
Iată câteva din gândurile elevilor şi profesorilor români participanţi la această vizită:
“ Se spune că numărul 13 semnifică ghinion, dar pentru mine numărul 13 a însemnat de acestă dată ceva minunat. Cele 13 zile petrecute în Spania, la Lugo, în cadrul proiectului OLE au fost o experienţă unică. Am făcut cunoştinţă cu oameni minunaţi, am avut ocazia de a cunoaşte modul de viaţă al spaniolilor, am învăţat multe lucruri de la ei. Mi-am descoperit noi calităţi dar şi defecte pe acre acum ştiu că le pot schimba în ceva pozitiv.” Dincă Andreea Elena
„La plecarea din ţară, elevii români aveau rezerve cu privire la comunicarea în limba engleză sau spaniolă şi la modul în care se vor adapta în familiile spaniole în care urmau să petreacă aproape două săptămâni. În final, lacrimile şi îmbrăţişările din momentul plecării au demonstrat contrariul: Viaţa bate filmul!”. Enuş Adina, profesor.
Toată această minunată experienţă nu ar fi fost posibilă fără fondurile oferite de Comisia Europeană prin intermediul proiectelor Comenius.
Dar nu ar fi fost posibilă nici fără efortul unor oameni extraordinari, care ne-au ajutat şi cărora le mulţumim: Mariana Dobre, profesoară de limba spaniolă la Liceul Pedagogic Spiru Haret Buzău, Francisco Javier Nunez Aguado, coordonatorul proiectuluiMar Neira Gonzalez, profesoară.
Cătălina Ileana Poştovei, profesor coordonator
Colegiul Economic Buzău