LA INCEPUT DE TOAMNA…E GATA SI BIBLIOTECA

Fondată de cărturarul Basil Iorgulescu în 1893, primind donaţii importante de la Alexandru Marghiloman şi de la Academia Română, peregrinând în timp prin diverse clădiri, biblioteca publică din Buzău şi-a croit o istorie impresionantă şi un fond de carte, manuscrise, fotografii şi documente demn de lăudat.
Clădirea amintită a fost casa lui Constantin Garoflid şi a Athinei Garoflid, mama acestuia. Constantin a fost deputat şi senator în mai multe etape şi ministru al agriculturii în patru guverne. A fost iniţiator şi preşedinte al Academiei de Agricultură şi al altor instituţii din domeniu. La începutul secolului XX, se stabileşte la Buzău şi cumpără proprietăţi la Smeeni şi Ţinteşti, unde se ocupă de agricultură şi viticultură, folosind mijloace ştiinţifice. După moartea fiului său, din cauza unor probleme financiare, Athina vinde casa din strada Unirii 140A de azi. Vânzarea se face la 2 aprilie 1909 către Ministerul Finanţelor de atunci şi devine, după transformare, sediul Administraţiei Financiare Buzău, după 1914. Din acel an, până când devine sediul Bibliotecii Judeţene „V. Voiculescu”-Buzău, clădirea a fost pe rând: Primărie, Direcţie Agricolă, sediu al Societăţii Avicola şi Miliţia Buzău.
In urma cu cinci ani, sediul de pe strada Unirii a intrat in reabilitare, iar acum lucrarile se apropie de final.
În şedinţa din data de 28 iunie, consilierii judeţeni au votat, fără abţineri sau voturi împotrivă, pentru aprobarea proiectului de hotărâre înaintat de preşedintele în exercițiu Petre Emanoil Neagu, care statua accesarea celei de-a doua etape pentru finanţarea lucrărilor la restaurarea imobilului de patrimoniu, situat pe bulevardul Unirii şi cunoscut sub denumirea Biblioteca Judeţeană „Vasile Voiculescu”.
Unitatea Administrativ-Teritorială Județul Buzău a beneficiat de o finanțare nerambursabilă în cadrul Programului Operațional Regional 2014- 2020 pentru proiectul „Consolidare, restaurare și dotare Biblioteca Județeană „Vasile Voiculescu Buzău” – etapa I. Având în vedere decizia Comitetului de Monitorizare pentru Programul Operațional Regional privind etapizarea proiectului și prevederile Ghidului Solicitantului Programului Regional Sud-Est (PR SE) 2021-2027, era necesară depunerea unei noi cereri de finanțare pentru finalizarea tuturor activităților din cadrul proiectului (etapa II). Continuarea implementării proiectului în etapa II în cadrul Programului Regional Sud-Est se va realiza cu menținerea indicatorilor, rezultatelor și obiectivelor așa cum sunt prevăzute în Contractul de finanțare nr. 1539/2018, în scopul realizării lor integrale, până la termenul final de implementare. Etapa II de implementare a proiectului vizează, în principal, finalizarea execuției lucrărilor la obiectivul de patrimoniu și dotarea corespunzătoare a spațiilor amenajate, digitizarea obiectivului de patrimoniu, activități de informare, publicitate, marketing și promovare a proiectului.
Preşedintele în exercițiu al Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu, a reamintit faptul că instituţia pe care o conduce şi-a asumat o sumă importantă, cu titlu de cofinanţare, 2 la sută, ceea ce a însemnat o susţinere financiară de peste 2.002.000 lei, la care s-au adăugat aproximativ 3,5 milioane de lei, cheltuieli cu caracter neeligibil, asumate de instituţia Consiliului Judeţean. De asemenea, Neagu a reiterat faptul că cel târziu la începutul toamnei lucrările vor fi terminate şi constructorul va preda obiectivul autorităţilor.